петък, 19 април 2024 г.

Война в МВР, Бойко Рашков гони хора на президента

Снимка: БТА

В МВР се води истинска война за постове, показват събитията от последните дни, пише вестник „Галерия“. Ден преди коледните празници вътрешният министър Бойко Рашков уволни двама от заместниците си – Венцислав Катинов и Емил Ганчев. Катинов и Ганчев бяха заместници на Пламен Узунов в МВР в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2016 година. Двамата бяха назначени и в служебния кабинет, формиран тази година. В момента Пламен Узунов е съветник на държавния глава и е смятан за човекът, който стоеше зад двете служебни правителства на Радев през тази година.

Очевидно Рашков, който остана вътрешен министър от квотата на „Продължаваме промяната“, е решил да подмени ръководния екип на министерството, който беше съставен до голяма степен под давлението на президентския съветник. Според източници от Вътрешното министерство кадруването от страна на пловдивското лоби не е по вкуса на Рашков, пише сайтът „Трафик Нюз“.

Под въпрос е и постът на главния секретар Петър Тодоров, който също е пловдивски кадър. Единият партньор от управляващата коалиция – „Демократична България“, в лицето на лидера Атанас Атанасов вече изрази резервите си относно това назначение.

По предложение на Рашков за зам.-министър е назначен Стоян Темелакиев, бивш заместник-директор на ГДБОП, а от юли 2020 г. до момента – заместник главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Междувременно в МВР без много шум започна и освобождаването на служители, навършили пенсионна възраст. По данни на министъра на финансите Асен Василев те са близо 7000 , като голяма част от тях са на ръководни позиции.

Поради тази причина един от поетите ангажименти в четворната коалиция бе да се изготви функционален анализ на МВР и ДАНС, който да включва цялостен преглед – дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността. Докато обаче тежката машина на МВР се задвижи, назначенията и разместванията в министерството продължават.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html