събота, 20 април 2024 г.

Любомир Пожарлиев: Затягането на консуматорската примка притиска неваксинираните

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Изследователят на постсъветското пространство предупреждава за появата на онлайн гета. „Ако има нещо, което ще промени поведението, то се случва, и то е затягането на примката на достъп до консуматорската култура, до консуматорския свят, без който в някакъв смисъл вече не можем да си представим да съществуваме. Или другият вариант е, че ще доведе до едни онлайн гета и тези комуни до каква степен ще дойдат в реалния свят, вече времето ще покаже.“ Това мнение изрази пред БНР Любомир Пожарлиев, изследовател на мобилността в постсъветското пространство от Института по регионална география в Лайпциг, Германия. Той коментира темата за ваксините срещу Covid-19 и новото затягане на мерките в Германия.

Според изследователя правилата за липсата на достъп до стоки и услуги биха имали по-голям ефект върху неваксинираните, отколкото новата ваксина на „Новавакс“, разработена по конвенционална технология, защото германците вярват на техните ваксини на „Байонтех“.

Локдаунът в отделни провинции отдавна съществува, действа правилото 2G– преболедувал или ваксиниран, поясни Пожарлиев.

„За част от Германия това е вече действителност от известно време. Другата част тепърва ще трябва отново да си припомни миналата зима.“

Това, което основно удря на този етап ежедневието, е консуматорската култура. Практически неимунизиран или непреболедувал човек трудно може да влезе да си купи обувки или да посети културно събитие, доколкото изобщо ги има, разказа сънародникът ни.

„Това е главният ефект. Разбира се, води до натиск върху хората, които не желаят да се имунизират. Числата лека-полека почнаха да растат на имунизираните отново, най-вече заради изключеността на хората, които отказват все още да се имунизират.“

Наблюдават се два различни клона на един и същи феномен – хората, които протестират, отбеляза Любомир Пожарлиев.

„В огромна степен, освен в Бавария и в Берлин, в много голяма степен те се случват в Източна Германия, в старите индустриални и в момента деиндустриализирани градове. С други думи, това са все места, в които има много губещи, в последните 30 години с уклон към носталгия, с националистически уклон. Бавария не прави изключение. Това е едната линия хора, които твърдо протестират. Те си бяха там и преди кризата. Това са хора, които вече са гласували за „Алтернатива за Германия“ в източните провинции… Дали щеше да е корона или нещо друго, избликът си присъства.“

Втората група се състои от работещи в агрокултурния сектор, сравнително богати германски селяни, затворени в малки, отдалечени и изолирани общности, които са много по-близо до природата, отколкото до съвременните ваксини и технологии, посочи изследователят.

„Това също важи и за западногерманските леви – хора, които също споделят до голяма степен живот близо до природата. Тези две групи условно можем да ги наречем дяснонационалистически и по-скоро природно-ляво. Но и двете са твърдо отворени към конспиративни теории, но по различна логика.“

Стана ясно, че прокуратурата в Германия води разследване в над 11 000 случая на фалшиви зелени сертификати. Разследващите обаче смятат, че реалният брой е в пъти по-голям. Уговарянето за закупуване на фалшив зелен сертификат се извършва през социалните мрежи като Telegram, WhatsApp и facebook, но и през платформи за търговия по интернет.

В Източна Германия, по подобие на останалите източноевропейски страни, се наблюдава традиционно недоверие към институциите и неприязън към официалната власт, в някаква степен и към задалите новия ред – западногерманците, изтъкна Любомир Пожарлиев.

В Германия изцяло ваксинирани са 71% от населението. Според Пожарлиев 10% от населението категорично отказват ваксинация, а при останалите 20 на сто причините „могат да бъдат от всякакъв характер“.

Източник: БНР

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html