петък, 29 март 2024 г.

Андрей Райчев: 2021-ва е година на политически завършек

 

Снимка: Ани Петрова, БНР

„2021-ва е година на политически завършек, а не на някакво начало. Разбира се, всеки завършек е ново начало“. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

Той коментира, че 60-те процента от обществото, които още по време на протестите се определиха срещу ГЕРБ, през декември 2021 година вече намериха политическа форма (редовно правителство), с която успяха да съборят ГЕРБ.

„ГЕРБ са в изолация, от която могат да излязат, ако спрат да се заяждат, да са драки и си свалят показалеца. При поява на вътрешни търкания в управляващата коалиция, а те все някога ще се явят, все някой ще посегне към съюз с ГЕРБ, за да си реши някакви въпроси. Това е по-далечно бъдеще, не през 2022 година. Аз не бих отписвал ГЕРБ“, каза социологът.

Той определи Covid пандемията като процес, който не е изтекъл, за разлика от продължилия година и половина политически – от протестите пред 2020-а до съставянето на кабинета на Кирил Петков през декември 2021-ва.

Според Райчев Световната здравна организация (СЗО) трябва да се закрие и преоснове:

„Тя даде три съвета – локдаун, маски и ваксиниране – и трите фалираха. Какво правите, когато един лекар три пъти ви постави грешна диагноза? Търсите друг лекар. Тези мерки нанесоха вреда, защото човечеството живее в страх и ужас. Трябва да се прекрати тази извънредна обстановка, защото тя не е извънредна – това е положението, ще преболедуваме този грип. Трябва да го приемем и да предупредим хората от третата възраст да се пазят и ваксинират, но не да ги задължаваме. Трябва да предефинираме отношението си към тази болест (Covid-19) и да разберем, че тя се е случила“.

За Covid-19 и цените на тока социологът посочи, че ще са основните изпитания пред управляващите в България:

„Ако допуснат поляризация отново (по темата Covid), те се опитват да бягат от темата с „нито-нито“, а нея я има и това е много тежко за тях. Второ – токът, енергията – това не е само за България, това е световен процес. Плюсът им е, че хазната е напълнена за тази година със 7 милиарда лева повече, отколкото миналата. От тези 7 млрд. – 3 млрд. са тези, които Бойко Борисов винаги криеше за края на годината. Другите 4 млрд. са реално събрани данъци, и то не от населението, а от корпорациите… Няколко милиарда в ръцете е много силно оръжие за един управляващ“.

По думите на Райчев енергийната криза може да доведе до добър резултат – преоборудване на цялата икономика към много по-ниско енергопотребление.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html