19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Проф. Топалов: Предателство на българската кауза по отношение на РСМ е самоубийство

Снимка: БГНЕС

Не можеш да жертваш българската идентичност в името на бизнес отношения. Политиците, които предадат българската кауза в РС Македония, се обричат на политическо самоубийство. РС Македония остава последният бастион на титовизма. Страната е зависима от Сърбия и продължава да се отгражда от България, на практика няма комуникации между Скопие и София. Българската ръка остава протегната. Това заяви в интервю за БГНЕС писателят, учен, университетски преподавател и дипломат от кариерата проф. Кирил Топалов. Той е член на Смесената българо-македонска комисия по образователни и исторически въпроси.

РСМ продължава да се отгражда от България

„Бизнес отношенията между две съседни държави са нещо желано и позитивно, доколкото знам България неведнъж е правила опити да развива такива отношение с РС Македония. Без такива връзки две съседни държави са обречени на непознаване и враждебност. Само че бизнес отношенията искат инфраструктура, а с тази държава ние нямаме такава “, каза проф. Топалов.

Пример е липсващата жп линия, която да свързва двете държави.

„Преди 20 години, когато отношенията ни бяха по-добри, започна уж да се изгражда жп линия от Скопие към нашата граница, но тя нелепо спря и върху набелязаното трасе сега расте трева и коприва. Ж.п. линия сега има само от нашата страна. Македония има магистрали към Сърбия, Гърция и Албания, докато пътят от нашата граница до Скопие наподобява пътя за Своге от средата на 50-те години на миналия век. По днешните стандарти път фактически няма. Това демонстративно отграждане от България продължава. Очевидно е, че тази държава не желае да има комуникации с нас. Затова развиването на бизнес ще бъде изключително трудно. Първо трябва да се положат усилия да се изградят стабилни пътни връзки между двете държави“, добави проф. Топалов.

Според него желанието да се развива бизнес е чудесно, но то не може да измести някои други въпроси от изключително важно значение, които стоят между нашите две държави. Става дума за езика на омразата спрямо България, който продължава вече 80 години.

„Оказва се за съжаление, че понякога създаването на идентичност на един народ минава през изграждане на омраза към съседния, при това в нашия случай – най-близък, роднински, народ, с който до 1944 г. сме били едно“, заяви писателят и университетски преподавател.

РСМ последният бастион на диктатора Тито

РС Македония е един от последните останали бастиони на идеологията на Тито.

„Сърбия и РСМ останаха последните остатъци от Титова Югославия, която беше изграждана чрез омраза към съседите си. Вината не е на България, а на комунистическата партия и Георги Димитров. Той продаде Македония на Тито, а Коминтернът създаде тази хипотеза за „македонска нация и държава“, заяви проф. Топалов.

Ученият подчерта, че Коминтернът е работил „с пълна енергия“ за създаването на тази държава на антибългарска основа. Още през 1934 г. той излиза с резолюция, според която на мястото на България трябва да се появят три нации и съответно три държави – Добруджа, Тракия и Македония. Т.е. България трябва да спре да съществува, името да се изличи от географската карта.

„Ако тази резолюция беше изпълнена в нейната цялост, днес щяхме да имаме държава Добруджа с добруджански език, държава Тракия с тракийски, така както имаме държава Македония с македонски. Ние тъгуваме, че успяха да откъснат тази изконна българска земя от майка България, но изглежда трябва да се радваме, че успяха само в това, а не премахнаха въобще България от картата на Европа“, каза проф. Топалов.

Ученият припомни, че тези българи, които са защитавали българския характер на Македония в Югославия са били подложени на чудовищен терор – убивани, изнасилвани, горени живи, изтезавани по най-средновековен варварски начин, десетки хиляди хора са изпращани по титовите лагери, откъдето малцина са се върнали.

РСМ е зависима от Сърбия

Проф. Топалов подчерта, че днешният скопски политически и „интелектуален“ елит остава наследник на традициите на Титова Македония и Югославия.

„Македония не е самостоятелна държава. Тя е зависима от Сърбия, всяка нейна стъпка се диктува от Белград. Трябва да търсим по-дълбоко корените на проблемите и да не храним много оптимистични надежди, че лесно ще се справим с антибългаризма там“, каза проф. Топалов.

Той обвини политиците в нашата югозападна съседка, че използват България като извинение за нежеланието си да се реформират и да спазват европейските ценности.

„Македонската власт и двете основи партии – СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ – симулират пред обществото си желание за влизане в ЕС и използват България като алиби, че уж София спира европейската им интеграция. РСМ никога няма да влезне в ЕС преди Сърбия. Белград няма да я пусне. Една друга велика сила стои зад това спиране на Македония и Сърбия. Ние трябва да защитим нашата история, докарани сме до ръба, иначе нашата историческа идентичност ще пропадне“, категоричен е известният писател и университетски преподавател.

България не трябва да се отказва от своята идентичност

България не може и никога не трябва да се отказва от своята идентичност в името на изграждането на някакви малко по-добри бизнес отношения с РС Македония.

„Ако някой ви каже, откажете се от баща си и дядо си (не че след 9 септември много хора не ги караха да го направят!), каква идентичност ще имате утре? Затова България не трябва да се отказва от своята историческа идентичност в името на малко по-добри бизнес отношения с тази държава. Колкото и да са важни, не могат да бъдат поставяни над националната идентичност“, категоричен е проф. Топалов.

Членът на Смесената комисия по историческите въпроси заяви, че София иска много малко от Скопие. А именно – РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., където е записано, че сме имали обща история.

„Това означава, че до 1944 г. година сме били един народ с един език – български народ с български език. След това създадоха тази сръбско-македонско-диалектно-българска мешавица, която наричат македонски език. От там насам да си наричат езика, както си искат. Но наше право е да го признаем като такъв или не. Ние искаме много малко от тях, те нищо не са готови да отстъпят, дори не спазват договора“, каза той.

Проф. Топалов заяви, че членовете на Смесената комисия по образователни и исторически въпроси от македонска страна са едни добре обучени фалшификатори на историята, които много добре познават историческите факти и изворите, но не желаят да се съобразяват с тях. От там произтичат и трудностите в работата на комисията.

„Наскоро председателят на тяхната академия на науките Люпчо Коцарев излезе с едно потресаващо изявление, с което фактически предизвиква политически и България, и Гърция. Той каза, че в Македония са създадени македонската азбука и македонският език, че Климент и Наум Охридски са създали македонската духовност и книжовност и после са я дали на целия славянски свят, че македонски език се говори в цяла Македония – Егейска, Пиринска и Вардарска. Това е политически иредентизъм. Това означава, че утре те могат да имат претенции към Пиринска и Егейска Македония“, предупреди българският учен.

За него е страшно, че подобни неверни неща се говорят на най-високо равнище в научните кръгове на нашата югозападна съседка. Подобно мислене говори и за трудното преодоляване на натрупаните проблеми.

„В РСМ няма свободни медии, много рядко българско интервю може да пробие там, а ако пробие, то бива цензурирано. Български медии не проникват в Македония, а така контакти не се създават. Те се създават чрез взаимно културно проникване и опознаване, ние сме два братски народа“, убеден е проф. Топалов.

„Който предаде македонската кауза – политик, министър, президент, той ще се самоубие политически, защото освен всичко друго ние, потомците на някогашните македонски бежанци, сме почти една трета от българското население. Не е така лесно да жертваш идентичността в името на това да развиваш бизнес“, предупреди проф. Топалов.

Според него българската позиция спрямо РС Македония през 2022 г. трябва да бъде такава, каквато е била винаги – отворена за диалог, отворена за бизнес отношения, отворена и с желание да помогнем на тази наша кръвно близка държава и народ да влязат в ЕС и на границата си да имаме не една враждебно настроена, а приятелска държава.

„Това е нашето желание и ние никога не бихме жертвали нашата идентичност за някакви други цели. Би било изключително грешен ход и мисля, че се разбира от всички. Това е сложен въпрос, който опира до еманципацията на Македония от Сърбия и оттам нататък братската ни държава да започне да изгражда своя самостоятелна политика и отношения. Българската ръка винаги е протегната“, подчерта проф. Кирил Топалов.

Източник: БГНЕС

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html