събота, 20 април 2024 г.

Гърция се готви за нов ръст на Covid след Нова година

Снимка: БНР

След новогодишните празници Гърция затваря заведенията. Специалистите дори настояват правителството да наложи незабавно ограничения. Лекари прогнозират до 20 000 заразени на ден в първата седмица на Новата година.

Специалистите от Съвета за контрол на пандемията настояват правителството да наложи нов пакет от ограничения, за да овладее бързото разпространение на варианта Омикрон.

За 4 дни само в област Атина 10 пъти са се увеличи случаите на заразени с новия вариант, съобщават лекарите.

Очаква се правителството да затвори нощните заведения от 3 януари, да забрани публика на спортните срещи и вероятно да увеличи глобите за нарушения на мерките. Засега неносене на маска навън се глобява с 300 евро. Само за една вечер затвориха  4 нощни заведения за допускане на клиенти без сертификати. Полицията съобщи за 55 000 проверки за денонощие.

Гърция е на 9-о място сред европейските страни по брой на починали на ден и на 13-о по ниво на новозаразени, съобщават медиите, цитирайки информация на Световната здравна организация.

Не се обсъжда промяна в пропускателния режим за влизане в страната. При преминаване на границата се изисква отрицателен тест, а влезлите от чужбина се тестват отново на 2-ри и 4-ти ден.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html