четвъртък, 28 март 2024 г.

Брекзит е ударил международния училищен обмен на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите имиграционни правила след Брекзит са породили безпрецедентно намаляване на резервациите за посещения от училища в Европа, съобщи вестник „Гардиън“. Сега страни като Ирландия и Нидерландия, където също официално се говори английски, са станали по-популярни от Великобритания заради по-лесния достъп.

Докато пандемията от коронавирус като цяло ограничава училищния обмен, то броят на краткосрочните образователни езикови посещения, планирани за 2022 година до алтернативни дестинации в страни от ЕС, където се говори  английски, е значително по-висок от направените резервации за Обединеното кралство.

Организаторите на училищни обмени казват, че несъмнено изискването на тест за Covid-19 на втория ден от пристигането на Острова е фактор при вземането на решение от страна на европейците, но основната причина да се избягват посещения си остава Брекзит и по-точно решението на британците да не приемат групови паспорти от ЕС или лични карти от миналия октомври.

Сега за пътуване до Великобритания е нужен паспорт плюс скъпи индивидуални визи за учениците извън ЕС. Британското правителство твърди, че сривът на резервациите е заради пандемията и че са необходими мерки за затягане на сигурността по границите, но критиците посочват, че това не е необходимо за учениците под 18 години на кратки, организирани посещения с учители.

Критиците освен това казват, че намаляващите училищни посещения от чужбина ще лишат даващите подслон британски семейства, хостелите и атракциите от ценни приходи и ще нанесе по-дългосрочни щети на междукултурния обмен и по принцип на взаимното разбирателство.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html