петък, 29 март 2024 г.

Коледа в Париж – част 2

снимки: travelaway

Докато Париж блести през цялата година, той блести най-ярко по Коледа, когато се превръща в приказна страна на чудесата от светлини, музика и, ако имате късмет, малко сняг. Наред с Ню Йорк и Лондон, френската столица е един от най-добрите градове в света за изживяване на празничния сезон.

Ако търсите празнично пазаруване, просторни концерти и атмосферни разходки под блестящи светлини, ето най-доброто ръководство за това как да се насладите на Коледа в Париж.

Насладете се на Vin Chaud

Друго задължително коледно лакомство е хубава, гореща чаша Vin Chaud или греяно вино. Топлото вино е зимна класика в цяла Европа. Във Франция се състои от червено вино, смесено с канела, портокалова кора, захар, карамфил, а понякога и стафиди, и след това се нагрява, за да се смесят вкусовете.

Можете да намерите Vin Chaud в ресторанти и барове в Париж по време на празниците, но най-доброто място за изпиване на чашка или две е на коледния базар.

Карайте кънки на лед

С понижаването на температурата около Париж започват да се появяват пързалки за кънки. Една от най-популярните е разположена пред историческия Hôtel de Ville, с инструктори и кънки под наем. Входът на пързалката е безплатен както за възрастни, така и за деца.

Богато украсеният Grand Palais е друга задължителна дестинация за кънки, превръщайки своя стъклен атриум в най-голямата закрита ледена пързалка в света за празниците със сложни светлинни дисплеи. По-малки пързалки могат да бъдат намерени и на коледните базари в града. И дори можете да се пързаляте на покрива на Galeries Lafayette в техния малък патиноар!

Опитайте коледна вечеря в Мулен Руж

 

Ако посещавате Париж, гледането на шоу в известното кабаре Мулен Руж е задължително. Ако посещавате Париж по време на празниците, не можете да пропуснете годишното коледно ревю Féerie на Мулен Руж. Танцьорите от Мулен Руж изнасят страхотно празнично шоу със сложни костюми и танцови съчетания, на които можете да се насладите, докато вечеряте гурме вечеря с четири ястия, придружена с шампанско.

Посетете празничната концертна поредица на Sainte-Chappelle

Най-известен със своята серия от 15 извисяващи се витражи, които изобразяват историята на Библията, готическият Saint-Chappelle е един от най-елегантните параклиси в Париж. Макар че параклисът обикновено е място за спокойно съзерцание и почит, той също е идеалното място за класически концерт.

Около празниците параклисът е домакин на поредица от класически музикални представления за всички възрасти, с продължителност около час. Между красивата архитектурна обстановка и музиката, това е много вълнуващо, емоционално преживяване.

Разходете се с лодка по Сена

Оценете коледната украса на Париж от различна гледна точка, като се разходите с лодка по река Сена на Бъдни вечер или Коледа. Минавайки покрай емблематични забележителности като Айфеловата кула и музея Лувър, се възхищавайте на града, докато вечеряте гурме ястие с чаша шампанско.

Париж е красив както през деня, така и през нощта, но за да оцените най-добре коледната украса на града, изберете круиза за Бъдни вечер.

Пазарувайте на коледните базари

Посещението на открит коледен базар е типична част от ваканционното изживяване тук. Всеки от тях има свои собствени уникални декорации, парижките Marchés de Noël могат да бъдат намерени на площади из целия град. От дървени колиби и кабини в алпийски стил, продавачите продават всичко – от празнични подаръци до бонбони, бисквитки, пикантни закуски и дори греяно вино и горещ шоколад. На някои пазари можете дори да намерите бар за шампанско!

Най-доброто време за посещение на парижки коледен базар е през нощта, когато дърветата, светлините и украсите са осветени. Самият Дядо Коледа или Père Noël, както е известен във Франция, понякога дори се появява! Някои от най-популярните пазари са Les Halles, Notre Dame, Montmartre и Tuileries.

Вижте вълшебните светещи животни от Jardin des Plantes

Всяка година за празниците Музеят по естествена история превръща територията на Jardin des Plantes в завладяващ светлинен дисплей.

През последните години се правят различни теми. Тази година темата е разходка през праисторически времена. Наречена осветена еволюция, вие ще пътувате през 600 милиона години от историята на Земята, изследвайки еволюцията, историята и науката. Изложбата включва светещи дисплеи на динозаври и други видове животни, които са съществували през цялата история на Земята.

Посетете коледна църковна служба

Дори и да не сте религиозни, църквите и катедралите в Париж са едни от най-красивите му места и си заслужава да бъдат посетени през това важно време на годината.

Въпреки че има някои църкви, които предлагат английска литургия, това е прекрасна възможност да изпитате традиционна френска служба. Катедрали като Notre Dame и Sacré-Cœur Basilica поставят сцени на рождество Христово и други сезонни украси, а службите на Бъдни вечер и Коледа включват традиционни химни и музика. В базиликата Sacré-Cœur има дори концерт на орган на Бъдни вечер.

 

Източник: travelaway

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html