вторник, 23 април 2024 г.

Пътуване за една по-различна Коледа

снимки: traveller

Коледа се превърна в глобален празник, независимо от религията или географското местоположение. И ако сте готови да се откажете от домашния уют, големите семейни събирания, традиционното преяждане и коледните филми, то обмислете пътуване за Коледа.

Представяме ви списъка на Lonely Planet, в който са изброени най-добрите места в света, където да изпитате коледния дух и да преживеете една наистина магична и запомняща се вечер.

1. Витлеем

С днешния акцент върху материалното и показността е трудно да се отрече, че истинското значение на Коледа често изглежда забравено. За завръщане към същността на празника нищо не може да се сравни с поклонение до родното място на Исус.

Енергията на площад Мангер и в Стария град в навечерието на Коледа може да освети гора от коледни елхи. Мястото, където трябва да бъдете, когато часовникът удря 12, е църквата Света Екатерина, за полунощната литургия.

2. Селото на Дядо Коледа, Финландия 

Когато твърде много Дядо Коледа никога не е достатъчно, се насочете на север към Арктическия кръг на Финландия. Веселият мъж в червения костюм е най-известният жител на този квартал.

И все пак дълбокият зимен сняг и горите, осеяни със северни елени, създават вълшебно усещане. Недалеч от селото има увеселителен парк, наречен Santa Park. Ще ви трябват дълбоки джобове, но усмивките са гарантирани. Незабравимите спомени също.

3. Ню Йорк, САЩ

Със сигурност знаете как изглежда Коледа в Голямата ябълка, благодарение на безброй филми: коледни светлини, музика, за предпочитане лек сняг.

Най-високото коледно дърво в света е запалено на Рокфелер център в началото на декември. Кънките на лед под него са задължителни за посетителите през зимата, както и разглеждането на витрините в най-големите универсални магазини в Ню Йорк. Завършете с нюйоркско балетно представление на „Лешникотрошачката“ за Коледа.

4. Бонди бийч, Австралия 

Плажът Бонди е антитеза на коледните клишета от северното полукълбо: слънцето, пясъкът и сърфът заменят снега и приказните светлини.

На 25 декември плажът действа като магнит за туристите с раници далеч от дома, които празнуват заедно с други „коледни сираци“. Групи и диджеи разтърсват местността и цари празнична атмосфера. Елементи, които обикновено не можете да вземете на коледната вечеря – бански, слънцезащитен крем, слънчева шапка и хавлия ще са ви необходими.

5. Среднощна литургия, Ватикана, Италия

Можете да бъдете сигурни, че духовното сърце на католицизма знае как да празнува Коледа.

Вечният град е вълшебен по всяко време на годината, но декември има допълнително оживление, с печени кестени, продавани на всеки ъгъл, а градът е пълен съснсцени на рождество Христово – разгледайте ги на площад Свети Петър, площад Навона и в църквата Санта Мария на Капитолийския хълм. Ватикана привлича най-много поклонници. Среднощната литургия в базиликата Свети Петър на Бъдни вечер или по обяд на Коледа е нещо, което ще запомните.

6. Дъблин, Ирландия

Със специалното си чувство за хумор, ирландските католици имат няколко нови начина да почетат Коледа. Най-адреналино покачващото е сутрешното плуване на 25-ти в басейна с морска вода.

В навечерието на големия ден има изобилие от неща за правене. Има 12-дневен коледен базар в Docklands, коледни светлини, кънки на лед и сезонни веселби в Temple Bar. Не пропускайте коледни песни в катедралата Свети Патрик.

7. Нюрнберг, Германия 

Ако сегашното купуване ви кара да искате да опитате нещо по-различно, то може би трябва да изпитате вълшебния Christkindlesmarkt (Коледен пазар) в Нюрнберг. Тук 180 сергии предлагат играчки, дрънкулки, свещи, меденки и сладки на купувачите, затоплени от цвъртящ братвурст и греяно вино.

Посетете след залез слънце, когато цветните светлини създават приказен спектакъл. Коледното пазаруване никога не е изглеждало толкова очарователно.

8. Цюрих, Швейцария 

Всички тези известни атракции от шоколадовите кутии – планини, сняг, калдъръмени улици – правят Швейцария изключително привлекателна на Коледа.

Цюрих печели нашия вот с множеството коледни базари (не пропускайте този вътре на гарата), разходките с водач в града с коледна тематика и очарователното пеещо коледно дърво, което оживява на Werdmuhleplatz. На многоетажна триъгълна сцена, покрита с разнообразна зеленина и приказни светлини, хор от местни младежи сладко разнася коледни песни.

9. Токио, Япония

Коледа в Токио е приказно осветена и свободна от религия. Традиционно празнуването на Нова година е по-важно в Япония от Коледа, но това не означава, че ще скучаете на празника – зрелищно превъзходни украси и светлини, са само малка част от това, което японската столица може да предложи.

Бъдни вечер е доста романтичен, наподобяващ Деня на Свети Валентин – нощ за двойки и любов. Пируването в японски стил включва пържено пиле, последвано от пандишпан, гарниран със сметана и ягоди.

10. Сан Хуан, Пуерто Рико

Малък остров с голяма индивидуалност, Пуерто Рико сервира слънчева Коледа със салса бийт и гарнитура от печено прасе на шиш. Празненствата продължават от началото на декември до Деня на Трите крале на 6 януари. От средата на декември църквите провеждат зорни меси, богати на коледни песни, докато буйни скитащи групи от коледари пътуват от къща на къща и се веселят.

Големият празник се провежда в навечерието на Коледа, последван от Среднощна литургия. За да се насладите на грандиозна празнична украса се отправете към кметството на Плаза де Армас и осветената от феи крайбрежна улица Paseo de la Princesa.

 

Източник: traveller

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html