петък, 19 април 2024 г.

Празнични концерти на открито започват в Пловдив от днес

Снимка: Culture in Plovdiv

Община Пловдив има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на концертите, които организира по повод предстоящите Коледни празници и настъпването на Новата 2022 година. По традиция в дните 24, 25, 26 и навръх 31 декември, на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ ще се изявят любими родни изпълнители и талантливи деца.

Публиката ще има възможност да чуе изпълненията на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, което тази година чества 125-години от основаването си. Концерт ще изнесат участници от предаването „Ася в страната на талантите“. Сцената ще бъде разлюляна в ритъма на изпълненията на Студентски танцов състав „Пълдин“ при УХТ гр. Пловдив. Участие ще вземат и невероятните пловдивски финалисти в „Гласът на България“ – Илин Илиев, Ричард Мантарлиев, Лидия Ганева. Разбира се ще може да се наслади и на емблемата на Пловдив – „Биг Бенд Пловдив“, както и красивите и талантливи „Ноте квартет“.

В Новогодишната нощ за доброто настроение на пловдивчани, които изберат да посрещнат празника на открито, ще се погрижат „Керана и космонавтите“, култовата българска група „Диана Експрес“, танцьорите от другата пловдивска емблема – фолклорен ансамбъл „Тракия“ и любимката на младите Дара. Водещ ще е Деян Славчев – Део.

Първи на сцената ще се изявят хористите от Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“. Концертът е на 24 декември от 12.00 часа, а мястото – стълбите на „Каменица“.

Основано през далечната 1896, Пловдивско Певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ се е превърнало в своеобразна културна институция в града под тепетата. Вече 125 години дружеството, въпреки превратностите на историята, поддържа жив пламъка на хоровото изкуство. Възникнало като организация за любители музиканти, в годините на своето развитие хорът към дружеството постига признание за професионализма, с който извършва дейността си. Многобройните награди от национални и международни фестивали и конкурси са ярко доказателство за това. Заслуга за високите художествени постижения на дружеството имат хора като Ангел Букорещлиев, основател и пръв негов диригент, Асен Диамандиев, Крикор Четинян и др. Разположено в историческото си развитие вече в три века, Пловдивско Певческо Дружество „Ангел Букорещлиев“ продължава да …“развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“. От осем години диригент на дружеството е Цветан Цветков, възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ град Пловдив.

Източник: Culture in Plovdiv

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html