сряда, 24 април 2024 г.

Петър Лесов готов да върне олимпийското си злато

Снимки: БФБ; Пресклуб „България“
Олимпийски шампиони на България с остра реакция след изваждането на спортовете бокс и вдигане на тежести от програмата за Игрите в Лос Анджелис през 2028-а година.
Най-младият олимпийски шампион на България – Петър Лесов, се закани да върне своето олимпийско злато, ако Международният олимпийски комитет не промени решението си, а златният медалист от Москва 1980-а година – Янко Русев, беше категоричен, че щангите ще загубят от своята популярност.
Причините боксът да бъде изхвърлен от олимпийското движение са съмнения в корупция, начинът на управление на Международната боксова асоциация, както и манипулиране на съдийски резултати от Игрите в Рио през 2016-а година.
„Мен дори ме избиват сълзи в момента… Ядосан съм, разтревожен, но не знам, дано не се получават тези неща. Аз съм сигурен, че много хора ще са съгласни да върнем медалите“, каза той пред bTV.
Изваждането на спорта вдигане на тежести от олимпийската програма е заради множеството положителни допинг проби. Въпреки че напоследък броят на уличените щангисти намалява, за последните 13 години те са общо 650.
Олимпийският шампион Янко Русев е категоричен, че това решение на МОК драстично ще намали интереса към спорта. „Аз, като олимпийски шампион, винаги съм се стремял да участвам на най-големия форум. Няма (б. ред. – щангистите) да имат мотивация да продължат със същото желание. Всеки иска да стане олимпийски шампион. Друго е да си европейски, световен“, категоричен е носителят на златен медал от Игрите в Москва през 1980-а.
Двата спорта са сред най-успешните за страната ни на олимпийски игри. На тяхно място в програмата ще влязат скейтборд, сърф и спортно катерене. Съществува възможност отпадналите от олимпийското движение спортове да се появят на Игрите през 2028-а година, но единствено с временен статут.
Източник:  btvnovinite.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html