19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

БФС получава още 14 милиона евро, ако световните са на две години

Снимка: БТА

Допълнителни 14 милиона евро вероятно ще постъпват в касата на БФС, ако световните първенства са на две вместо на четири години. Това става ясно от изследване на консултантската компания Nielsen, чието изследване ФИФА представи в понеделник, предава „24 часа“.

Световната федерация на футболните асоциации, както се тълкува абревиатурата, явно се е насочила към значителни промени в най-популярния спорт. Първата стъпка беше увеличаването на броя финалисти на световните първенства. Вече е решено, че на световното първенство през 2026 година, което ще се проведе в Мексико, Канада и САЩ, участниците ще са 48 срещу 32 на Мондиала в Катар догодина.

Главният плюс за ФИФА от световни на всеки две години естествено е печалбата. Досега от едно световно там прибираха 6,2 милиарда евро, а сега към тях ще се добавят още 3,2 милиарда. Световният футболен бос Джани Инфантино обяви, че тези пари ще бъдат разпределени между всички национални федерации. Това означава, че всяка от тях ще получи около 14 милиона евро.

На онлайн среща, на която присъстваха представители на всички 211 федерации, членки на ФИФА, Джани Инфантино обяви: „Няма как да кажем на света: „Дайте ни парите и просто ни гледайте по телевизията“. Разбирам, че има първенства, където два пъти седмично играят най-добрите футболисти в света. Но пък има държави, че и дори цели региони, в които цели поколения не са виждали футбол на световно равнище. Ние анкетирахме над 100 000 човека от повече от 140 страни и разбрахме, че младите искат световното да е по-начесто.“

Арсен Венгер, който е дясната ръка на Инфантино в опитите му да зачести световните първенства, също акцентира върху младите фенове. „Те се фокусират върху значимите спортни събития. ако футболът не ги създава, това ще го направи някой друг спорт. А и освен това ние имаме много конкуренти, които се притесняват, че техните собствени състезания ще загубят тежестта си“, отбеляза легендарният треньор на Арсенал.

Европейският футбол обаче като цяло е срещу промените – за клубовете това означава финансови загуби и допълнително натоварване на играчите. Като отговор на това от УЕФА цитират поръчаното от тях консултантско проучване на Oliver & Ohlbaum. Според него загубите от реформата на ФИФА за световните първенства ще са между 2 и 6 милиарда евро за четиригодишния цикъл. През ноември пък имаше оценка от World Leagues Forum, световно на всеки две години ще лиши европейските клубни първенства от почти 8 милиарда евро.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html