19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Проф. Кантарджиев: Омикрон се бори с бустерна доза

Снимка: БГНЕС

Омикрон се бори с бустер. Това каза за бТВ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по процеса на ваксинация и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Новият вариант на коронавируса все още не е потвърден у нас – и последните над 370 секвенирани проби, излезли тази нощ, не доказват наличието му. Много е вероятно да го има вече у нас, след като циркулира в другите държави от ЕС“, допълни още Кантарджиев.

Относно информацията от изследвания във Великобритания и Южна Африка, че заразените с Омикрон по-рядко стигат до болница Кантарджиев уточни, че на Острова още не са категорични за това твърдение, а с РЮА не може да се сравняваме, защото там средната възраст на населението е 28 г., докато у нас е 45 г.

„Освен това в Южна Африка много хора се лекуват от СПИН и е доказано, че при тях коронавирус протича по-леко, но продължава по-дълго. Хората, които имат болки в гърлото, течащ нос и температура да не сядат на празничните трапези“, каза проф. Кантарджиев.

Източник: бТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html