четвъртък, 28 март 2024 г.

Най-добрите градове в Египет за почивка на плажа

снимки: travelaway

Египет е една от най-посещаваните страни в света, тъй като е дом на огромни туристически атракции като пирамидите в Гиза и Долината на царете в Луксор. Но дългите брегови линии на нацията също предоставят някои невероятни и често пренебрегвани плажни дестинации, които предлагат буйни курорти, бохемски лагери и някои от най-добрите места за гмуркане в света.

Позицията на Египет в Северна Африка означава, че северното му крайбрежие е на Средиземно море, въпреки че климатът на север е по-податлив на смяната на сезоните. Посещението на плажовете в Александрия и Марса Матрух, например, обикновено трябва да бъде запазено само за лятото. Но по на юг има много възможности за целогодишни слънчеви бани, плуване и множество водни спортове. Ако искате да планирате почивка, ето въведение в някои от най-добрите места за бягство на египетския плаж, дори през зимата.

Хургада

Хургада има над 100 хотела и курорта, повечето от които обграждат 40-километровото пясъчно крайбрежие. Въпреки че има няколко обществени плажа, осеяни из целия район, всички те начисляват такса за влизане, така че може да е най-лесно просто да резервирате хотел със собствен частен плаж. По този начин вашите шезлонги, кърпи и може би дори напитки и закуски ще бъдат осигурени и можете да бъдете сигурни, че няма да има тълпи и че пясъкът е добре поддържан.

Еднодневни екскурзии до близките острови могат да бъдат организирани чрез вашия хотел и предлагат супер-ексклузивно изживяване на напълно чисти брегове. Остров Mahmya е само на час път с кола и ако имате късмет, може да видите делфин или два по пътя до там.

Ако имате нужда от почивка от сърфа и пясъка, можете да разгледате El Dahar в стария град на Хургада. Там ще намерите базар с многобройни сергии, продаващи еклектична комбинация от занаяти, бижута, подправки и парфюми. Когато сте готови за хапка, точно зад него ще откриете сергии за улична храна и бедуински барове, предлагащи пресен сок от захарна тръстика, кафе и чай.

Ел Гуна

Точно на север от Хургада ще намерите затворената общност на Ел Гуна. Наречен „Египетската Венеция“, той е построен върху поредица от острови, свързани с канали и мостове, и е дом на ултра-луксозни хотели, множество изискани ресторанти и премиерния театър Sea Cinema. Целият град се грижи за богатите, така че ако искате изискана ваканция, Гуна е мястото за вас.

Това е идеалният град, който да изберете, ако искате да опитате различни водни спортове като гмуркане, кайт сърф, парасейлинг или гмуркане с шнорхел, но ако предпочитате спокойствието, винаги можете просто да се отпуснете до басейна или да се възползвате от един от многото спа центрове.

Марса Алам

Този малък пристанищен град остава само рибарско селище в продължение на много години, но с нарастването на интереса към гмуркането в техните девствени коралови рифове, инфраструктурата за настаняване нараства.

Сега Марса Алам е рай за водолази, пълен с разкошни плажове с бял пясък, най-популярният от които е Абу Дабаб. Ако се осмелите да се приближите до брега, вероятно ще видите поне няколко от стотиците костенурки, които идват да пасат морската трева.

На юг е Национален парк Вади Ел Гамал, дом на 450 вида корали и 1200 вида риби. Гмуркачите и водолазите тук може дори да получат възможността да видят един от малкото останали застрашени дюгони, роднина на маната.

Шарм Ел Шейх

Най-бързо развиващото се място за почивка в Египет и най-големият град в Южен Синай, Шарм ел Шейх отдавна е обичан от европейските и руските туристи, но е готов да посрещне останалия свят, тъй като туризмът там продължава да се разраства.

Комбинацията от голямо летище, изключително време и наличието на луксозни курорти на достъпни цени се комбинират, за да го направят популярна дестинация, особено за тези, които искат да избягат от мрачната северна зима.

Някога натоварено пристанище, опазването на околната среда, въведено през 90-те години, осигури по-малко трафик на товари, за да помогне за защитата на огромния коралов риф, който се намира точно на брега.

Ако оживеният нощен живот е задължителен за вас, Шарм определено има какво да ви предложи. На булевард Principe del Bahrain, главната ивица в района на залива Наама, ще намерите тонове ресторанти, предлагащи много различни кухни, разпръснати между барове и клубове, които остават отворени до зори.

Дахаб

Известен със своята сдържана естетика и супер спокойна атмосфера, Дахаб е идеален за пътуващи с бюджет. Ако пътувате сами, неговите изключително достъпни крайбрежни лагери и хостели осигуряват идеалната среда за създаване на няколко приятели.

Въпреки че има много неща за правене и разглеждане в района, звездната атракция в Дахаб е Синята дупка, несравнимо място за гмуркане, което се потапя на 100 метра до морското дъно, което е изпълнено с уникални, цветни риби, стрелящи през кристално чистата вода. Вашият хотел или къща за гости могат лесно да организират гмуркане за вас и ако нямате сертификата за гмуркане в открити води, има няколко магазина за гмуркане в Дахаб, които предлагат курса на едни от най-евтините цени в света.

 

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html