петък, 26 април 2024 г.

Плашили със смърт канадски пилот след титлата на Верстапен

Снимки: F1; Уилямс

Никола Латифи призна, че е получавал смъртни заплахи след катастрофата си в Гран при на Абу Даби. Инцидентът на канадеца на практика реши титлата в полза на Макс Верстапен. Пилотът на “Уилямс” водеше битка за предпоследната позиция в класирането с пилота на “Хаас” Мик Шумахер.

В обиколка номер 51 Латифи се удари в предпазните ограждения след завъртане. Това предизвика появата на кола за сигурност. След като маршалите почистиха пистата, състезателният директор на ФИА Майкъл Маси позволи на изостаналите автомобили да минат напред. Веднага след спорния рестарт Макс атакува и изпревари Люис, с което си гарантира световната титла.

Латифи заяви, че е получавал редица заплашителни съобщения. В интернет пространството за били заплашвани и негови близки. Здравейте всички. Умишлено стоях далеч от социалните медии, за да могат да се успокоят нещата от последното състезание. Много се говореше за ситуацията, която възникна след отпадането ми в Абу Даби. Получих хиляди съобщения в акаунтите ми в социалните мрежи, както публични, така и директни. Повечето бяха в моя подкрепа, но в някои от тях имаше много омраза и oбиди. Опитвах се да намеря най-добрия начин да се справя с това. Да го игнорирам ли или да продължа? Или трябва да се справя с него и да се изправя пред по-големия проблем, който за съжаление е реалност, когато използвате социалните мрежи?“, каза Латифи.

Това не е някакво инсценирано изказване. По-скоро аз изказвам своето мнение с надеждата това да предизвика нови разговори относно онлайн тормоза и драстичните последици, който може да има върху хората. Използването на социалните медии като средство за атака срещу някого със съобщения за омраза, обиди и заплахи за насилие е шокиращо. Връщайки се към състезателния уикенд, осъзнах какво може да се случи след развяването на карирания флаг. Почувствах, че би било най-добре да изключа акаунтите си в Инстаграм и Туитър от телефона си за няколко дни. Това говори за всичко, което трябва да знаем за колко жестоко може да бъде онлайн пространството. Последвалата омраза, обиди и заплахи в интернет не бяха изненада за мен, тъй като това е суровата реалност на света, в който живее в момента. Говоренето на негативни неща в мрежата не ми е чуждо. Всеки спортист, който е на световната сцена знае, че това идва рано или късно. Но както сме виждали отново и отново във всички различни спортове, необходим е само инцидент в най-неподходящия момент, за да се раздухат нещата. Това, което ме шокира, беше екстремния тон на омразата, негативизма и дори смъртните заплаха, които получих.

Размишлявайки върху случилото се по време на състезанието, имаше само една група хора, на които трябваше да се извиня за отпадането. Това бяха моят екип. Направих го веднага след като се прибрах в бокса. Всичко останало, което последва, бе извън моя контрол. Някои хора казаха, че съм се борил за позиция, която не е от особено значение имайки предвид оставащите обиколки до края. Независимо от това дали се състезавам за победи, подиуми, точки или дори последно място, винаги давам всичко от себе си до развяването на карирания флаг. В отношение съм като всеки един друг пилот в света. За хората, които не разбират или не са съгласни, това е добре за мен. Всеки може да има собствено мнение. Но използването на тези коментари за омраза и заплахи за насилие не само към мен, а към най-близките ми хора казва, че тези хора не са истински фенове на спорта“, обясни Латифи.

Благодаря на всички фенове и хора, които ме подкрепиха по време на тази ситуацията. Видях и прочетох много от вашите съобщения и те са много важни за мен. Докато чакам с нетърпение Нова година, се надявам преживяното по време на Гран при на Абу Даби да помогнат за засилването на това послание. Просто бъдете по-мили. Искам да пожелая на всички весели празници. Пазете се и бъдете здрави. С нетърпение очаквам да се върнем на правилния път през 2022“, завърши канадецът.

Източник: clubs1.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html