четвъртък, 18 април 2024 г.

Петков за кризата с тока: Ще има близо 1,5 млрд. лв. помощ за бизнеса

снимка: БТВ

1,5 млрд. лева ще има за подпомагане на овладяването на кризата с цените на тока. 1,3 млрд. лева ще е помощта за електроенергията и около 200 млн. лева – за газа.

Това съобщи премиерът Кирил Петков след редовното правителствено заседание.

„Имаме 1,2 млрд. лв. допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към Народното събрание с предложение как те да бъдат изразходвани“, добави той.

Петков допълни, че кабинетът ще предложи на парламента 750 млн. лв. от тези средства да отидат за добавки към пенсиите на пенсионерите, а 450 млн. – за допълнителна енергийна помощ към бизнеса. Крайното решение ще бъде взето от Народното събрание.

Той коментира и темата за разполагането на войски на НАТО у нас, като заяви, че не е разисквана на Министерски съвет, нито с някои от нашите партньори.

Премиерът заяви, че думите на министъра на отбраната Стефан Янев по темата са лично мнение, а не формална позиция на правителството.

„Аз ясно заявих, че ще бъдем активен член на ЕС и на НАТО. Вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката и на ЕС, и на НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път. Българският интерес е да нямаме в съседство военно положение. Колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и повече върху дипломатичния потенция, толкова по-добре за България“, каза още Петков.

 

Източник: БТВ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html