петък, 26 април 2024 г.

Най-добрите европейски градове за любителите на кафето

снимки: travelaway

Подходът към кафето варира значително в Европа. Една добра чаша от топлата напитка приема много различни форми в зависимост от това, къде се намирате на стария континент.

Някои страни го разглеждат като социален обичай, други като необходимост. Все по-често към кафето се подхожда като към форма на гастрономическо изкуство, което един ден може да бъде усъвършенствано. И докато кафенетата и сладкишите, се сменят, установените в Европа кафе култури едва ли ще избледнеят скоро.

От внимателно изработените специални кафета от Северна Европа до стари любими рецепти по Средиземно море, това са градовете с най-доброто кафе в Европа.

Копенхаген, Дания

Признак за страхотен град за кафе е, когато видите, че други места по света се опитват да го имитират. Не, не говорим за сцената с кафе в Мелбърн, а по-скоро за Копенхаген в Дания.

Точно както се превърна в международен кулинарен гигант, така и датската столица беше в челните редици на движението за кафе на третата вълна. Местната верига Coffee Collective е един от най-разпознаваемите играчи на кафе сцената в Копенхаген и те приемат много сериозно задачите за печене и варене.

Виена, Австрия

Виена е град, известен със своята култура на кафенета, благодарение на грандиозни заведения като Café Central и Gerstner K. u. К. Хофцукербекер.

Но докато тези старомодни кафенета са изживяване, качеството на редовното им кафе понякога може да му липсва нещо. Невероятната обстановка и разкошните торти оправят нещата.

Надеждата обаче не е загубена за любителите на кафе във Виена. Кафето с бита сметана е изключително популярно в напитки като традиционен einspänner или лятно ледено кафе, както и алкохолните смеси от кафе с малко ром или плодов ликьор.

Градът също има нарастващ клас специални печени кафета, като Jonas Reindl, материализиращи се, най-вече около кампуса на Виенския университет.

Стокхолм, Швеция

Когато обсъждаме кафето в Европа, има няколко причини, поради които се появяват скандинавски градове като Стокхолм. От една страна, Швеция и нейните северни съседи са едни от най-големите потребители на кафе напитки в света.

Това търсене, съчетано с шведската концепция за fika, която насърчава общуването на чаша кафе и нещо за хапване, очевидно води до приготвяне на качествено кафе.

И Стокхолм не е само културен център на Швеция; това е и неговата столица на кафето, препълнена със страхотни малки кафенета. Drop Coffee в креативния квартал Södermalm е едно от най-обсъжданите имена в града.

Рим, Италия

Не е тайна, че Италия е изиграла огромна роля в начина, по който кафето се е развило в западния свят. И страната очевидно все още го обожава, с бързо еспресо в кафе-бара, което е част от сутрешния ритуал на много италианци.

Докато да се насладите на бързо еспресо или на капучино с красива гледка едва ли е нещо уникално за столицата, по отношение на качеството, няма друго място като Рим.

Наследството на кафето в Рим се вижда най-добре в прочутия Sant’ Eustachio Il Caffè, който пече собствените си зърна и го правят от 1938 г. Но градът също наблюдава тенденция към специализирани кафенета през последните години, благодарение на кафенета като Roscioli Caffè и Кафе Фаро.

Истанбул Турция

Когато говорим за кафе, честа грешка е да се фокусирате върху западните му вариации. Това означава, че пропускате сладкия и смел вкус на турското кафе. Това, което прави Истанбул толкова страхотен град за кафе, е, че предлага на посетителите възможността да изпитат това традиционно кафе, като същевременно приемат настоящата популярност на специалното кафе в Европа.

Обикновено се сервира в различни степени на сладост и с локум, можете да намерите турско кафе на безброй места около Истанбул. Въпреки това, Mandabatmaz край İstiklal Avenue е изключително популярен избор както за местните жители, така и за туристите. За страхотна чаша специално кафе в Истанбул, потърсете Norm Coffee в тихия жилищен квартал Cihangir.

Мадрид, Испания

Преди десет години Мадрид нямаше да попадне в този списък. Това е знак за това колко много се е развила местната кафе сцена през последните години.

Мадрид сега радва пристрастените към кофеина с приятна комбинация от познати квартални кафенета и специализирани магазини. Това означава, че можете също толкова лесно да намерите модерни места, които предлагат Chemex, както и тези, които сервират евтино кафе con leche и чинии чурос.

Някои кафенета, които трябва да имате предвид, са Toma Café, HanSo Café и Hola Coffee.

Берлин, Германия

Със своя международен усет и обширни хипстърски качества, беше неизбежно името на Берлин да се появи в тази дискусия рано или късно. В германската столица е възможно да се намери качествено кафе буквално из целия град.

Мнозина предполагат, че трябва да се отправите към модерни квартали като Кройцберг и Нойкьолн, за да намерите специалното кафе на Берлин. Но истината е, че дори оживеният Мит и луксозният Шарлотенбург имат няколко трика в ръкава си.

Две от най-популярните места в града са Five Elephant в Neukölln и The Barn в Mitte, което показва, че можете да получите добро кафе от противоположните страни на града.

Сараево, Босна и Херцеговина

По времето на Османската империя много културни навици и традиции са заимствани от хората на Балканите. Кафето е едно от тях и през годините след това страни като Босна и Херцеговина го направиха по свой собствен начин.

Разликите между турско кафе и босненско кафе са нюансирани, но ако обичате да изследвате различни възгледи на кафето, тогава босненското кафе си струва да бъде опитано. За да направите това, най-доброто място да започнете е Сараево, столицата на нацията.

Места като Miris Dunja и Aksaraj в историческия център са добър избор за босненско кафе, докато EspressoLab има опции Chemex и Aeropress, които показват, че Сараево се променя с времето.

Любляна, Словения

Любляна, зелената, космополитна столица на Словения, може да изглежда странно в този списък. Но като се има предвид, че градът отдавна се намира на кръстопътя на италианските, австрийските и балканските влияния, изглежда неизбежно културата на кафето да се наложи.

В края на краищата, какво може да не ви хареса в идеята за италианско или турско кафе, съчетано с австрийски сладкиши?

Въпреки това, Любляна с радост прегърна модерната тенденция за специално кафе. В кафенета като Stow Specialty Coffee и Tozd ще се натъкнете на кафе в стил „наливане“ и вкусна студена напитка, идеална за лятото.

Рейкявик, Исландия

И накрая, имаме още едно северно включване със столицата на Исландия, Рейкявик. Тук, в този малък град в Северния Атлантик, няма да намерите следа от глобални вериги като Starbucks. Вместо това ще откриете цял набор от малки кафенета, пълни с характер, които добавят към цялостния чар на Рейкявик.

Кафенетата в Рейкявик изглежда попадат в един от двата лагера. Мнозина се фокусират върху атмосферата и уюта, като Café Babalú и Kaffibrennslan. Но други, включително Reykjavik Roasters и Te og Kaffi, се концентрират върху специално кафе и управляват свои собствени печени видове.

Така или иначе, имате някои привлекателни опции за това къде да се скриете в студения ден на Рейкявик.

 

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html