петък, 19 април 2024 г.

Банки вдигат таксите от януари

снимка: Труд

По-високи такси за хората и бизнеса въвеждат редица банки от януари 2022 г. Досега банките вдигаха предимно таксите за парите в брой – за внасяне и теглене, както и за преводите. Затова много клиенти на трезорите започнаха да използват повече техните онлайн услуги. Сега обаче някои банки започват да повишават и тарифите си за онлайн услуги.

Най-много промени от началото на 2022 г. прави Уникредит Булбанк. От 5 януари банката повишава редица такси за използване на банкомати. Таксата за теглене от банкомат на същата банка се увеличава от 30 ст. на 0,16% от сумата, но не по-малко от 30 ст. Така, ако човек изтегли 1000 лв., ще плати такса от 1,60 лв., при 30 ст. в момента. Първо Банка ДСК въведе такса за теглене от банкомат, която не е фиксирана, а зависи от изтеглената сума. Сега това прави и Уникредит Булбанк. Заради по-високите лимити по новите банкови карти и високите такси много хора започнаха да теглят наведнъж по-големи суми. С новите условия обаче при теглене на по-големи суми и таксата става по-голяма.

За теглене с дебитна карта на Уникредит Булбанк от банкомат на друга банка таксата става от 1,5 лв. на 0,2% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв. Така, ако изтеглите 1000 лв., ще платите 2 лв. такса. Банката вдига и таксата за преиздаване на ПИН код на дебитните карти от 3 лв. на 5 лв. Таксата за използване на картите на Уникредит Булбанк в системата за онлайн плащания ePay.bg нараства от 20 ст. на 50 ст. А за картите Visa, за които досега тези плащания са били безплатни, също въвеждат такса от 50 ст.

Банката повишава и таксите за справка през банкомат за салдото по дебитна или кредитна карта – от сегашните 50 ст. на 1 лев. За справка през банкомат за последните 5 трансакции таксата също ще бъде удвоена – от 50 ст. на 1 лев.

Уникредит Булбанк вдига и такси за внасяне и теглене на пари на гише в офис на банката. За теглене на суми до 2000 лв. таксата нараства от 6 лв. на 0,5%, но не по-малко от 6 лв. Така, за да изтеглите 2000 лв. ще платите 10 лв. Таксата за внасяне на пари по лична сметка в евро в банката пък нараства от 0,5 евро на 1 евро.

Значително нарастват и таксите за банкови преводи чрез Уникредит Булбанк. За преводи на левове между две сметки на клиент, както и към сметка на друг клиент, таксата нараства от 5 лв. на 6 лв., ако нареждането за превода е направено в офис. Ако преводът е нареден онлайн, таксата става 1,20 лв., при 1 лев досега.

При автоматично плащане на сметки за вода, ток и парно чрез директен дебит таксата се увеличава от 2 лв. на 3 лв., ако и двете сметки са в Уникредит Булбанк, и от 5 лв. на 6 лв., ако парите трябва да отидат по сметка в друга банка.

Нови такси от 1 януари въвежда и Банка ДСК. За внасяне на пари по дебитни и кредитни карти чрез банкомат от граждани банката въвежда нова такса в размер на 20 ст. За внасяне на пари чрез банкомат по фирмени карти таксата ще бъде 0,10% от сумата, но не по-малко от 1 лв. Банката въвежда и нова такса за теглене на пенсиите. 1 януари за теглене на пари от сметка, в която НОИ превежда пенсия, ще се прилага стандартната такса за теглене от банкомат на банката, която е 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 ст.

Тарифи

3,80 лв. на месец за разплащателна сметка

Взимат 2 лв., за да внесем пари

Въвеждат нова такса за получаване на банков превод от чужбина.

Няколко поредни увеличения на таксите през 2022 г. са подготвили за клиентите на ЦКБ. От 4 януари влиза в сила нова месечна такса за обслужване на разплащателна сметка на граждани без дебитна карта към нея.

Таксата става 3,80 лв., при 3,50 лв. в момента. Таксата за обслужване на спестовни сметки пък нараства от 1,50 лв. на 2 лв.

Ако човек иска да изтегли от 100 лв. до 2000 лв. от разплащателната си сметка в ЦКБ, ще трябва да плати такса от 4 лв., при 3,50 лв. сега. За по-големи суми таксата става 0,5%, при 0,4% в момента. Така, ако човек иска да изтегли 10 хил. лв. в брой, ще трябва да плати на банката 50 лв. А ако бизнес клиент на банката реши да внесе пари по сметката си, ще плати такса от 0,25%, при 0,2% сега.

От 26 януари ЦКБ повишава таксата за теглене от банкомат на друга банка от 1,30 лв. на 1,50 лв., като това важи за граждани и за бизнес клиенти. Повече промени влизат в сила от 10 февруари. От тази дата таксата за обслужване на спестовни сметки става 2,50 лв. Вдигат и таксите за банкови преводи. Въвеждат и нова такса за получаване на средства в левове или евро от страна от ЕС в размер на 5 евро. А ако човек получи превод от страна извън ЕС или от страна от общността, но във валута различна от евро, таксата ще бъде 40 евро.

Съхранение на средствата

Плащаш, ако държиш над 200 хил. лв. в един трезор

Събират 0,7% годишно за услугата

Банките намаляват прага, при който за съхранение на по-големи суми събират такса от клиентите си.

Такса за съхранение ще плащат гражданите, ако имат над 200 хил. лв. в Уникредит Булбанк. В момента такса има за хората, които имат по разплащателни и спестовни сметки в банката общо над 400 хил. лв. От 5 януари 2022 г. годишна такса в размер на 0,7% ще се плаща за превишението на средствата на един клиент над 200 хил. лв.

Друга промяна обаче е, че средствата в британски лири и щатски долари няма да бъдат включвани в общата сума при определянето на това дали един клиент има над 200 хил. лв. в банката. Ако човек държи 300 хил. лв. в банката ще плати такса от 0,7% върху превишението над 200 хил., т.е. ще плати годишна такса от 700 лв. Но ако има долари или британски лири на стойност 300 хил., няма да плати такса.

Райфайзенбанк от 7 ноември намали от 400 хил. на 200 хил. лв. прага, над който гражданите плащат такса от 0,7%, ако държат по-големи суми в банката. Сега това прави и Уникредит Булбанк. От 1 март 2022 г. пък ЦКБ ще събира годишна такса от 0,8% от бизнес клиенти, които държат в банката над 1 млн. лв.

 

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html