четвъртък, 25 април 2024 г.

На кои български културни дейци президентът Радев ще връчи държавни отличия

Снимка: president.bg

Най-високото държавно отличие, орден „Стара планина“ първа степен, ще получи балетният артист професор Хикмет Мехмедов, който е сред утвърдените имена в съвременната история на българския балет.

За големи заслуги в областта на културата и изкуството с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде удостоена Адриана Благоева, професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия, над 30 години ръководи Хора на софийските момчета.

Отличие ще получат и двама актьори – Михаил Петров, участвал в десетки филмови и телевизионни продукции и сериали и с над две хиляди записа в Националното радио, както и Любен Чаталов, записал в биографията си роли в десетки филми, сред тях „Адаптация“, „Лавина“ и „Опасен чар“.

По-късно президентът Румен Радев ще отличи младежи, които помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във варненското село Рояк, който отне живота на девет души.

Сред спасителите, озовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата сграда, са Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов. За проявената смелост и съпричастност четиримата ще получат Почетния знак на президента.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html