петък, 29 март 2024 г.

Албания – скритото бижу на Балканите

снимки: travelaway

Наричана Страната на орлите, Албания е изключително подценявана балканска страна, разположена до Средиземно море. Въпреки че все още не е туристически титан като Франция или Испания, тази скромна европейска нация е точно на ръба на бума – светът скоро ще открие нейните чисти пясъчни плажове, оживени съвременни градове и привидно безкрайни планински вериги.

По-специално феновете на Италия и Гърция трябва да посетят Албания. Ако се наслаждавате на археологическите обекти и историческата архитектура на Йонийския полуостров, в Албания има много атракции, които да ви развълнуват.

Много повече от сбора на своята територия, Албания е очарователна страна за разглеждане и ето само няколко причини, поради които трябва да планирате да я посетите веднага.

Ще получите много повече за парите

Доларът, еврото и паундът са доста силни спрямо албанския лек, така че пътуването до Албания може да бъде изключително икономично. Това е страна, в която стаи в луксозни хотели могат да се намерят само за 50 евро, а наливна бира в бар обикновено е около 2 евро или по-малко.

Ще срещнете щедри, дружелюбни местни жители

Макар че са известни със своите пламенни дебати и бурни личности, албанците всъщност са много гостоприемни към туристите. Те са наистина развълнувани да споделят своите уникални земи и традиции и оценяват, когато хората ги посещават.

Подобно на други страни на Балканите и около Средиземноморието, албанците са социален народ: известно е, че се бавят, за да разговарят с търговци и са фенове на вечерната разходка, понякога само за да видят на кого могат да се натъкнат. Дори и да не говорите албански, усмивка и помахване ще ви отведат далеч и може да бъдете поканени на масата.

Ще намерите много спиртни напитки

Не е тайна, че албанците обичат да пият. Но производството на алкохол в Албания има дълга и богата история, като само лозарството им обхваща поне последните 3000 години.

Може да се изненадате, че Албания има няколко винарски региона, но това е страна с подобен климат, топография и географска ширина на съседна Италия, дълго време титан в производството на вино. Въпреки че претенциите на Албания за слава са някои от техните открояващи се червени сортове като Vlosh, Serinë и Kallmet, те по никакъв начин не са непознати на белите вина.

Истинската отличителна черта тук обаче е тяхната неофициална национална напитка: ракия. Тези видове алкохолни напитки, дестилирани от плодове, са популярни на всички балкански страни. В Албания най-често ракията се прави от грозде или сливи, въпреки че има региони, където се използват горски плодове, ябълки или костилкови плодове. Търговските сортове са лесно достъпни в барове и магазини, но бъдете внимателни, ако опитвате домашно приготвените неща: известно е, че са много по-силни, отколкото си мислите, понякога с над 50% алкохол.

Можете да разгледате невероятната столица

Обвита в мистерия през годините, когато страната беше под социалистически режим, колоритната столица на Албания Тирана сега е оживен град, готов да посреща туристи. С множество независими бизнеси, модерни пространства, утвърдена култура на кафе и коктейли и силна връзка с изкуствата, Тирана може да е идеалната европейска столица, за да се насладите на градска почивка.

През лятото щандовете за продукти и фермерските пазари са препълнени с местни, пресни продукти. През зимата фуникулярът Dajti Express, тръгващ само на 15 минути от центъра на Тирана, може да ви отведе до горните ешелони на най-високия връх в региона за забавен ден в снега.

Можете да удовлетворите апетита си

Съчетавайки най-доброто от класическите средиземноморски и балкански кухни, албанската хранителна култура е мултиетническо пътуване, на което ще се насладят дори и най-претенциозните вкусове. Почитателите на турското кофте, сръбския бюрек или гръцката баклава ще се радват да разберат, че Албания има своя собствена вкусна версия, а много италиански основни продукти са пламенно популярни и често изящно приготвени.

Домашните изкушения също изобилстват. Сарме, зелеви листа, пълнени с месо и ориз, и tavë kosi, пилешко или агнешко месо, запечени в кисело мляко, могат да бъдат намерени в менютата на повечето традиционни ресторанти, особено по време на обяд. А местоположението на страната точно на брега на морето означава, че ще можете да се насладите на някои от най-пресните морски дарове в света. Пътуването до Албания си заслужава само да опитате kaçkavall сами; това е жълто фермерско сирене, което може да се добави към салата, да се запече до лепкав или дори по-декадентски, да се пържи до златисто кафяво.

Може да избягате от всичко

В зашеметяващия пейзаж на Албания има 15 национални парка с различни терени: някои са планински, други плажни, трети са изпълнени с археологически съкровища или са дом на приключения за деца. Въпреки че разнообразието от паркове със сигурност предлага опции, които да задоволят вкусовете на почти всеки, те са уникално опаковани в тази сравнително малка страна, което ви позволява да видите множество от тях, дори ако идвате само за кратко пътуване.

Може да поработите върху тена си

В Южна Албания, по протежение на Йонийско море, се намират едни от най-девствените плажове с тюркоазени води и живописни градове в цяла Европа. Има два основни отделни региона, единият съсредоточен около Саранда, а другият около Вльора. Извън Тирана, това са най-посещаваните градове в страната, така че ще намерите изобилие от хотели и туристически агенции, но без тълпите на Солун и Санторини.

Колективно наричано Bruga, южното крайбрежие на Албания предлага всичко, което бихте могли да пожелаете от ваканция на плажа, без орди от туристи.

Можете да се спускате по пистите

Ако никога не сте посещавали Албания, може да се изненадате да разберете, че над 70% от страната е покрита с планини и има средна надморска височина над 2000 фута. Най-високият връх в Албания е Кораб, който пресича границата със Северна Македония на север.

Както в много страни, планините означават ски. Повечето от ски курортите в Албания се намират близо до Корча и са известни с това, че са едни от най-достъпните в Европа.

Една от най-популярните ски зони е точно близо до Дардхе: ски курорт Bigëll. Само с два лифта – единият от които е обикновен въжен теглещ – може да не е най-екстравагантният курорт в Европа, но с лесни писти, удобни хижи и най-ниски цени, това може да е идеалното място да доведете цялото семейство .

Може да се докоснете до историята

Страната, която сега наричаме Албания, е видяла много различни лидери и религии, с дълга история на войни и завоевания. Дори като посетител днес, можете да видите тези истории със собствените си очи, било то като разгледате амфитеатъра в Дурес или погледнете съветските жилища в Тирана.

В археологическия парк Бутринт в Южна Албания ще намерите руини, построени от гърци, римляни, венецианци и византийци, всички разпръснати в един от най-големите археологически паркове на Балканите. И показвайки по-скорошни събития, все още можете да намерите хиляди бетонни бункери, които са разпръснати из страната, останали от администрацията на Ходжа.

 

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html