четвъртък, 18 април 2024 г.

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега

снимки: БНТ

Министър-председателят Кирил Петков проведе разговор на четири очи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Той е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер от встъпването му в длъжност.

След тази среща мога да кажа, че приятелските отношения между България и Гърция ще бъдат затвърдени.

„Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти“, подчерта министър-председателят Кирил Петков.

„За мен е голямо удоволствие да се срещна с новия премиер на България и мой приятел Кирил Петков, заяви Мицотакис. На срещата си работихме за това българо-гръцките отношения да бъдат по-тесни. Поздравих г-н Петков за изборната победа и съставянето на новото правителство. Що се отнася до международните позиции на нашите страни, установихме общи позиции“, допълни премиерът на Гърция.

„Ние сме не само съседи, но и съюзници, партньори, две страни, които уважават международното право. Говорихме за изграждането на интерконектора Гърция-България, който навлиза в последния си етап и се договорихме този проект да бъде завършен възможно най-бързо, това е една обща цел“, подчерта Мицотакис.

Гръцкото правителство и аз лично сме на разположение да помогнем с каквото можем в ускоряването на ваксинацията, подчерта гръцкият премиер.

Днешният разговор на Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни.

Стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, има редица важни аспекти. На първо място е сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства.

Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа.

България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31.12.2020 г. са в размер на 2,57 млрд. евро.

Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

След разговора с премиера Кирил Петков, е предвидено Кириакос Мицотакис да се срещне и президента Румен Радев.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html