четвъртък, 28 март 2024 г.

Петте най-снежни града в Европа

снимки: euronews

Коледа винаги е по-празнична със сняг. Така че, независимо дали обичате да правите снежни човеци или искате да седнете до бумтящ огън и да гледате как снежинките падат навън, да бъдете някъде със сняг по Коледа, със сигурност ще предизвика усмивка на поизмръзналото ви лице.

Подредихме петте най-заснежени страни в Европа въз основа на средното количество снежни дни на месец през зимата, така че можете да се увиете топло и да се насладите на празничното усещане.

5. Хелзинки, Финландия – 16,5 снежни дни на месец

На пето място е финландската столица Хелзинки с 16,5 снежни дни на месец. Ако искате да се прегърнете на открито, вземете си „пулка“, вид шейна, която можете да закупите из цялата столица. Паркът Sinebrychoff е популярна дестинация за шейни, с няколко страхотни хълмове, за да се спускате.

Когато сте подходящо охладени, направете като местните жители и се отправете към сауна, за да се стоплите и да се отпуснете. Има много сауни, от които да избирате, включително известната Löyly, която разполага с три отопляеми сауни, ресторант и открит плувен басейн, ако се чувствате особено смели.

Ако имате достатъчно късмет да посетите града в дълбините на зимата, можете дори да се разходите по замръзналото Балтийско море. Присъединете се към местните жители, докато карат кънки, карат ски и пробиват дупки за риболов.

4. Турку, Финландия – 16,75 снежни дни на месец

Също във Финландия, Турку е най-старият град в страната. Разположен на югозападния бряг, той е пълен със средновековни замъци, които датират от 13-ти век.

Един от най-необичайните начини за разглеждане на града е на кънки за лед. През зимата река Аура, която се извива през града, напълно замръзва, така че можете да се пързаляте или да се разходите по нея, за да посетите различни забележителности.

Ако сте в настроение за нещо културно, посетете музея Aboa Vetus Ars Nova, който съчетава модерно изкуство и древни артефакти под един покрив.

3. Ерфурт, Германия – 17,25 снежни дни на месец

На трето място се намира малкият град Ерфурт, столицата на германската провинция Тюрингия. Ако търсите тихо зимно бягство с население от едва 213 000 души, това може да е мястото за вас. Със 17,25 снежни дни на месец градът е дом на много уникална средновековна архитектура, включително катедралата Света Мария, където Мартин Лутер, лидер на протестантската реформация, е ръкоположен през 8-ми век.

Мостът Krämerbrücke със своите сгради като от картичка е чудесно място да направите снимки от зимната ваканция, докато църквата Св. Север е готическа църква с пет кораба за разглеждане.

2. Вилнюс, Литва – 18,5 снежни дни на месец

На второ място е Вилнюс в Литва, със средно 18,5 дни на месец. Като оживена столица на страната, Вилнюс е известен с барокова архитектура в историческия си център, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1994 г.

Ако искате да влезете в зимния дух, ски курортът Liepkalnis е само на 5 километра извън града и предлага зашеметяващи гледки към Вилнюс.

И ако сте по-културно настроени, защо не посетите Литовския национален музей на изкуствата, за да откриете богатата история на изкуството на страната или за нещо по-съвременно, потърсете уникалната гама от улично изкуство на града, докато разглеждате пеша.

1. Талин, Естония – 20,5 снежни дни на месец

На първо място с 20,5 дни сняг на месец е град Талин в Естония. Столицата на страната и културна гореща точка е много романтична през зимата. Старият му град Кесклин е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-добре запазените средновековни градове в Европа – изглежда особено красив, когато е покрит със сняг.

Ако зимните спортове ви харесват, Талинските певчески площадки се превръщат в център за дейности през зимата с предлагане на сноуборд, ски и кънки.

Или ако искате да разгледате историята на града, посетете църквата Свети Олаф, която датира от 13-ти век. Въпреки това шпилът е бил ударен от мълния около 10 пъти, така че не забравяйте да я посетите в ясен ден.

Следващите пет най-снежни града в проучването са:

6. Киев, Украйна – 16 снежни дни на месец

7. Каунас, Литва – 16 снежни дни на месец

8. Гренобъл, Франция – 15,5 снежни дни на месец

9. Рига, Латвия – 15,5 снежни дни на месец

10. Инсбрук, Австрия – 15,5 снежни дни на месец

 

Изчточник:euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html