19 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Кантарджиев: Разпространението на Омикрон у нас ще е през януари

кадър: Нова

„Омикронът у нас ще влезе по празниците. Епидемиологично разпространение ще е през януари”. Това очаква епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране към Столична Община.

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, или такива, които имат грипни симптоми, да не се събират с много хора. „Който е болен, да е изолиран”, препоръча проф. Кантарджиев.

Той обясни, че този вариант на коронавируса се разпространява много лесно. Това важи и за ваксинираните. Затова и препоръча бустерна доза.

За ваксинираните с оксфордската ваксина, тя може да е от другите два препарата.

Проф. Кантарджиев обясни разликата между предишните варианти на коронавируса и този. „Омикрон има 37 мутации в шипчестия протеин. По-лесно се разпространява. Лошото е, че има имунологично бягство. И преболедувалите, и ваксинираните не са достатъчно добре защитени. С бустера се увеличава защитата”, каза проф. Кантарджиев.

Днес пристигат ваксините за деца. „Никой няма да задължава никого да си ваксинира детето”, увери той.

„Когато дойдоха Делта и Омикрон вариантите, децата боледуват. Направиха изследване във Великобритания и то показа, че 14% от децата карат дълъг COVID. Това значи, че 6 месеца детето няма да има апетит, лесно ще се уморява. Но родителите, ако искат да си предпазят детето, мама и татко да се ваксинират”, заяви проф. Кантарджиев.

Източник: Нова

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html