събота, 20 април 2024 г.

90 години от рождението на художника Иван Кирков отбелязват с изложба

Снимка: INTRO gallery

На 1 януари 2022 г. се навършват 90 години от рождението на художника проф. Иван Кирков.

Галерия „Интро“, София планира да отбележи 90 години от рождението на художника чрез серия от изложби и събития, припомняйки значимостта на проф. Иван Кирков за българското изкуство. Творчеството на Иван Кирков има ключова роля в съвременното изкуство на България през 60-те и 70-те години на миналия век, както и въздействие върху следващите поколения художници. Именно заради това, целта на галерия „Интро“ е да представи бурното начало на неговата творческа изява и да проследи развитието му като едно от най-талантливите присъствия в българския художествен живот с огромно влияние върху следващите поколения.

Иван Кирков е роден през 1932 г. в Асеновград. Завършва живопис през 1955 г. в Художествената академия като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. Иван Кирков е един от най-забележителните, оригинални и високоинтелектуални творци в българското изкуство, работил в областта на живописта, илюстрацията и монументалните изкуства. Успява чрез изкуството и творческите си възгледи, както и благодарение на преподавателската си дейност в Националната художествена академия, да въздейства върху формирането на много имена в българската живопис.

Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкуство в началото на 60-те години. Повлиява много върху развитието и разбирането за модерна естетика с неповторимия си стил „имагинерен реализъм“. За него Иван Кирков казва: „С течение на годините възможността имагинерният реализъм да бъде възприет като единствена истина за света става все по-привлекателна.“

Стремежът към търсене на нови форми и средства на изява го прави един от най-дискутираните художници. Неговият провокативен начин на изразяване става необходим за българската живопис, освобождавайки от сивотата и безличието. Още през младежките си години се проявява като интересно и задълбочено мислещ творец, блестящ със своя интелект. Неконформист, променящ се, експериментиращ в различни области и жанрове – това са само част от определенията, с които се свързва името му. Както го определя изкуствоведът Филип Зидаров – Иван Кирков е „необходимият художник“.

Първата планирана изложба в галерия „Интро“ за периода 7 януари – 29 януари 2022 г. е „Имагинерният реализъм“, която ще включва непоказвани творби от частни колекции – живопис, рисунки и проекти на Иван Кирков.

Източник: Галерия „Интро“

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html