петък, 26 април 2024 г.

20-те най-красиви острова в Европа – част 1

снимки: travelaway

Почивката на остров може да не е само плаж. Макар че първата ви мисъл вероятно е за пясък, коктейл и шезлонг, не забравяйте, че много острови се отличават със стръмни скали, катерене, приключенски спортове и дори каране на ски.

Има стотици острови, разпръснати в и около стария континент, всички те със своя собствена уникална култура и характеристики. Ето преглед на някои от най-красивите острови в Европа, за да започнете търсенето си. С такова разнообразие от климат и дейности определено ще намерите интригуващо място за изследване.

Форментера, Испания

Въпреки че често се нарича „скрит скъпоценен камък“, този Балеарски остров в Средиземно море е популярен от 60-те години, когато е известен с това, че привлича световните контракултуристи. Отдавна привлекателен за творци като музиканти, писатели и актьори, той наскоро се отклони от хипи атмосферата и се отправи по пътя към изтънчения лукс, привличайки световния елит към своите буколични плажове.

Форментера, макар и само на шепа мили южно от Ибиса, не е мястото за нощни клубове и туристи, по-скоро това е мястото за тези, които търсят непринудена елегантност. С преливащи сини води и меки бели пясъци, той също е дом на някои от най-зрелищните плажове в света.

Санторини, Гърция

Вероятно най-известен с град Оя, поради гледките си с ярки бели и пастелни сгради, терасирани в скалите, които срещат морето, Санторини е доста голям остров, дом на няколко малки градове и села.

С повече от два милиона туристи всяка година, той е и най-посещаваният от всички гръцки острови. Въпреки че може да е пълно с туристи през деня, повечето от круизните кораби, които отиват там, тръгват до 18:00 ч., така че ще имате много възможности за дълга, вяла вечеря, пълна с известното им местно вино.

Ако Оя изглежда твърде бляскав или претъпкан за вашите вкусове, някои от селата на Санторини, като Емпорио, Пиргос и Имеровигли, също си заслужават да се изживеят заради тяхната живописна архитектура, дворове, драпирани с бугенвилии, и автентичен чар.

Сицилия, Италия

Най-големият остров в Средиземно море, Сицилия е известен със своята отличителна култура, кухня и история. Любителите на храната и виното ще се чувстват като у дома си тук, тъй като сицилианската храна включва множество пресни морски дарове, ръчно изработени сирена и ясни арабски влияния, които бихте очаквали от остров толкова близо до северноафриканското крайбрежие.

Вината тук са многоетажни и сложни и въпреки че едва наскоро пристигнаха на световната сцена, Сицилия е дом на винопроизводството, датиращо от стотици, ако не и хиляди години. Не пропускайте да опитате Etna Bianco, името на група сицилиански бели вина, създадени от гроздето Carricante.

Като оставим настрана историята и културата, невероятното разнообразие от пейзажи на острова се превръща в безкрайни дейности на открито (помислете: туризъм по скалисти брегове, катерене по активни вулкани и гмуркане сред пещери в някои от най-чистите сини води на Средиземно море). Независимо дали търсите безлюден плаж с бял пясък, старо рибарско селище или възможност да разгледате мистериозни археологически обекти, ще го намерите на един от най-завладяващите италиански острови.

Остров Скай, Шотландия

Островът Скай е любим в Шотландия за приключения на открито. Тези, които се интересуват от туризъм, алпинизъм и диво плуване, ще намерят много възможности тук.

Ако сте готови, има много предизвикателни върхове за изкачване, особено в двете планински вериги Cuillin, от които гледката към острова е невероятна. Ако не сте особено опитен алпинист, може да искате да изберете сравнително лесния поход до басейните на феите, където невероятният пейзаж предоставя идеален фон за лятно плуване.

Остров Мадейра, Португалия

С целогодишен мек климат, черни вулканични плажове и оживената си столица Фуншал, Мадейра с право се сравнява с Хавайските острови, тъй като атмосферата и забележителностите са много сходни. Това, по което се различават, е храната – Мадейра е известна с местната си кухня, която, наред с типичните португалски стандарти, включва и невероятни морски ястия и много печени сладки.

Атракциите на Мадейра не са нищо повече от спиращи дъха, с драматични крайбрежни скали, живописни разходки с левада, буйни ботанически градини и изобилие от възможности за наблюдение на морски диви животни.

Поркерол, Франция

Голяма част от този остров е закупен от френското правителство през 70-те години и превърнат в национален парк, така че по-голямата част от Поркерол (Île de Porquerolles) остава непокътната природа. Недостатъкът на това е, че има малко магазини, места за настаняване и ресторанти, но има повече от достатъчно, за да ви заинтересува за няколко дни.

Автомобилите не са разрешени на този малък остров край Лазурния бряг, така че най-добрият начин да се придвижите и да откриете неговите широки бели плажове и буколични маслинови горички е пеша или с велосипед.

Бурано, Италия

Само на седем километра от Венеция във венецианската лагуна, Бурано, бивше рибарско селище, е прегърнало новия си живот, приемайки туристи.

Една от големите забележителности тук са неговите цветни редови къщи; въпреки че не е ясно как точно е започнала традицията, къщите тук са боядисани в ярки, контрастни цветове, без две съседни структури, споделящи сянка, да са в един цвят. Резултатът е невероятно фотогеничен, а близостта му до Венеция вдъхновява мнозина да се впуснат тук за деня, само за да направят снимки.

Но Бурано е нещо повече от една от най-колоритните дестинации в Европа; отвъд калейдоскопичните му фасади ще намерите сладки мостчета, малки занаятчийски магазини и много красиви места за вечеря на открито край канала.

Остров Харис, Шотландия

Един от галските острови в Шотландия, Харис събира много различни пейзажи в малка площ. Любителите на пресеченото крайбрежие, идиличните плажове с бял пясък и зелените хълмове ще се почувстват тук като у дома си, а причудливите къщи за гости  може да ви накарат никога да не искате да си тръгнете.

Остров Харис е дом на особено любопитна атракция: камъните Каланиш. Тази група стоящи камъни са по-стари от Стоунхендж, някои смятат, че са на около 5000 години.

Суровата природна красота и автентичното местно изживяване, които ще намерите тук, поставят този остров на върха на най-добрите места в Европа за посещение, след като пандемията приключи.

Закинтос, Гърция

Венецианците някога са нарекли този буен остров „Цветето на Изтока“, а Закинтос все още може да се похвали с всички природни прелести, които са вдъхновили прякора му.

Дом на делфини, морски костенурки и дори от време на време тюлени, някои части на острова са запазени само за диви животни, тъй като много от тях са застрашени. Акцентът на Закинтос може да е емблематичният плаж Навагио, известен още като плажа на корабокрушението. Достъпна само с лодка, тази дива част от прахообразен пясък, заобиколена от стръмни скали, е може би едно от най-инстаграмните места в Европа.

Силт, Германия

Поради своите 40-километрови пясъчни плажове, Силт винаги силно привлича почиващите германци. Присъединен към континента от Hindenburgdamm, железопътна пътека, която превозва хора, товари и автомобили до и от, островът съблазнява със своята пасторална природа, уникална флора и очарователни сламени покриви.

Макар и малки, има няколко хотела и курорта, много от които край плажа, всеки със свои собствени специалитети: независимо дали търсите изискани ресторанти или луксозни спа центрове, със сигурност ще намерите нещо перфектно сред предложенията им .

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html