събота, 20 април 2024 г.

Шерп разказва за срещата си с Христо Проданов на път за Еверест

Снимки: Фейсбук

20 април 1984 г. е денят, в който Христо Проданов покорява най-високия връх на земята Еверест сам и без кислородна маска. На връщане той загива в подножието на исполина, висок 8849 м.

37 години по-късно спомените за разказите на родители, баби и дядовци, оживяват пред очите на Силвия и Евлоги – двама страстни планинари, решили също да предприемат пътешествие до Хималаите. Там двамата се изправят очи в очи с шерп Чованг Ринджи – един от последните хора, видели Христо Проданов жив.

„Настаняваме се в хижата и домакинът ни разпитва откъде сме. Неговият баща Канча Шерпа е участвал в първата експедиция през 1953 г., когато Хилъри се качва на Еверест. Ние не попадаме на случайно място и на случаен човек. Синът му казва: „Да, аз си спомням, че имаше българска експедиция, личният му шерп Ринджи е на три къщи от нас. На 81 години е“, споделят двамата.

Въпреки напредналата си възраст и факта, че никога не е излизал от Непал, Ринджи говори добър английски, а с помощта на водача на Силвия и Евлоги – Рами, им разказва история на 37 години.

„Тръгнахме заедно с Христо. Той атакува Еверест сам, без партньор-алпинист. На около 8500 м падаща бутилка с кислород ме удари в гърдите и започнах да плюя кръв. Виждах го напред, но имах проблем да продължа. Христо ми каза да се върна на долната база, да се лекувам и там и да го изчакам, докато се върне“, спомня си Чованг Ренджи.

„Сутринта му е правел чай, пък вечерта е искал само супа, а на обяд нещо шоколадово. Разказваше по-скоро за самата атака на върха. На нас ни стана наистина много приятно още от домакина, който знаеше за България, за експедицията. Ринджи ни показа едни чаши, които хора като нас са му донесли с годината 1984. Освен това ни показа български екип от фирма „Младост“. Много топъл момент. Бяхме посрещнати, бяхме изпратени, даже ние после го поканихме в България, ако някой ден реши“, казват двамата приключенци.

„В Непал животът кипи в планината. Планината им е цивилизована. Хижите им са с доста висок стандарт. Ние попаднахме в едно селце – Фосег, не толкова популярно за хората, които ходят в Непал. Там 90% от хората са изкачвали Еверест. Попаднахме на човек, който е ходил 12 пъти на върха. Хората активно живеят в планината, имат всякакви удобства“, разказват Силвия и Евлоги.

Източник: btvnovinite.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html