петък, 29 март 2024 г.

Увеличават се заразените с Делта и Омикрон в САЩ

Снимка: БГНЕС

Американски здравни органи предупреждават за възможна опасна ситуация на фона на увеличаване броя на постъпванията в болници. Предупреждението е заради опасения за покачване на случите на заразени както с Делта, така и с Омикрон варианта на Covid-19 през зимата.  

Тези, които не са ваксинирани, са изправени пред зима със сериозни заболявания и смърт – в този тон бе посланието на Джеф Зайънтс – координаторът за справяне с коронавируса към Белия Дом.

Според местни медии в страната общо за изминалата седмица постъпванията в болница са се увеличили с около 3 процента, а смъртните случаи – със 7 процента, като на някои места скокът е по-рязък. В окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон, скокът е най-голям – 39 процента през изминалата седмица, съобщава „Вашингтон Поуст“.

В Кънетикът приемът в болници, свързан с Covid, се е покачил с 24 процента. В Ню Джърси, Илинойс, Южна Каролина, Алабама и Джорджия скокът е с 11 или повече процента, допълва изданието.

Увеличаването на случаите може да създаде предизвикателства за американската здравна система. Губернаторът на Охайо Майк Деуайн мобилизира 1 500 члена на Националната гвардия в помощ на медицински лица. Повечето гвардейци ще асистират с немедицински дейности като транспорт на пациенти.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html