5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Румен Спецов: Не можем да следим какво се случва в междубанковото трансфериране

Снимка: БГНЕС

Ние от НАП нямаме функция и възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответна банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие.

Това заяви пред Нова телевизия директорът на НАП Румен Спецов във връзка с аферата „АМ Хемус“ и предполагаемото пране на пари в размер на 53 милиона лева. От прокуратурата заявиха, че НАП е знаела за големите трансфери, с които са отклонявани милиони за строежа на ЛОТ 5, но не са уведомили разследващите.

На въпрос търси ли НАП пари от фирми, свързани с обществени поръчки за АМ „Хемус“, Спецов отговори, че НАП търси дали има нарушения в данъчното законодателство. НАП отговаря дотолкова, доколкото дали се дължат данъци, но с подробностите се занимават други институции, коментира той.

За това, че схемата „Автомагистрали” е ощетила бюджета най-малко с 20 млн. лева, Спецов каза, че по начините, по които са правени поръчките и плащанията, има ощетявания. За този лот са 20 млн. лева, добави той.

За това, че НАП проверява руска петролна компания със загуби в България и печалби в офшорни сметки, Спецов каза, че въпросната компания е отдавна на българския пазар и в годините наистина вследствие на определени пазарни конюнктури в периода 2008-2015 година отчита загуби. После има печалба, после пак загуби и правим всичко възможно чрез промяна в начина на мониторинг на самата компания, да видим защо се случва това. Защото тези загуби се отчитат, въпреки продължаващата дейност, коментира Спецов.

Равносметката на НАП за 2021 показва, че миналата година е била много бурна и много успешна. Бурна откъм политика и социални прояви, но по отношение на фискалния елемент е успешна за НАП. Ние на два пъти си изпълняваме плана и при последната актуализация ще имаме с 2% повече, което е около 600 милиона лева в повече. В годишен аспект за втора година това са над 3 милиарда повече, отколкото беше заложено за 21 години.

Източник: БГНЕС

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html