5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Пендаровски: Подходът на Кирил Петков е доста по-модерен

снимка: Труд

„В предложението на българския премиер Кирил Петков за преговори (с Република Северна Македония) има два компонента. И срокът от 6 месеца, който той посочи не ме изненада“, каза в интервю за македонската телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Пендаровски уточни, че не е очаквал новото българско правителство, веднага след избирането му да каже „да“ или „не“ за начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС, но шест месеца е прекалено дълъг срок. „А за съдържанието на предложението на Кирил Петков – за различни работни групи – го поздравих. Това е доста по-модерен подход, отколкото този, на предишното правителство. Това е друг тон. Аз не казвам, а и Петков не казва, че няма да защитава българските национални интереси, но той предлага да разговаряме на по-широко поле и за реалните критерии, според които се почват преговори и се влиза в ЕС“, каза македонският президент.

Той допълни, че историческата комисия е важна, „за да затворим или запълним някои петна в историята, защото и при тях, и при нас имаше комунистическа историография, но не можем да говорим само за история и от успеха на работата на тази комисия да зависи да влезе или да не влезе някой в ЕС. За това поздравявам Кирил Петков за този подход.“

Пендаровски уточни, че според него шест месеца са прекалено дълъг срок за работа на работните комисии, защото през последните години от 2017 г., от подписването на двустранния договор, и особено в последната година до днес, е имало две правителствени срещи, на които е правена оценка на постигнатото. „Мисля, че няма да има изненада. За кое би имало изенада? – попита Пендаровски. За Коридор №8, за енергийна свързаност, ако искате и за изчистването на някои неясноти в учебниците? И мисля, че не за 10 дни, но за няколко седмици биха били изчистени тези въпроси, а работните групи могат и да продължат своята работа.“

По повод условията на България, известни като „пет плюс едно“, Пендаровски каза, че Република Северна Македония е изпратила вижданията си по тях, но от София няма официален отговор, независимо от спекулациите, че такъв отговор е изпратен: „Не съм получавал нищо, нито устно, нито писмено. Де факто получавам отговора днес и вчера с последното вето на България. Ясно е, че те (в София) не харесват отговорите, които препращаме към тези няколко точки, но това са червените линии, от които не може да се отстъпи, така че през и февруари, и през март, и когато и да бъдат поставени на масата тези пет, шест точки, нашият отговор ще бъде идентичен“.

По думите му, в Северна Македония не знаят обективно всички позиции на новия български премиер освен срока и моделите, които той предлага. „Не знаем какво точно мисли конкретно по тези теми. Хората, които сега са на възлови позиции в България, не са били до сега на такива позиции. Опитахме се да открием какво мисли новият външен министър на България по въпросите и проблемите с Република Северна Македония- не намерихме. Трябва да изчакаме“, каза Пендаровски.

На въпрос трябва ли да се очаква промяна в позицията на България македонският президент заяви, че още при първите предсрочни парламентарни избори в България е предупредил, че няма как да се очаква бързо решение заради единодушието, с което е приета декларацията в българския парламент. „Това е въпрос на историческа и политическа приемственост и казах: да вървим стъпка по стъпка без да бързаме. И сега казвам: чакаме 17 години със статут на страна кандидатка. Не казвам да чакаме още година, две, пет, но ако имате изявление като последното, това е свързано с начина по който София гледа на македонския въпрос.“

По думите му такива условия, каквито България поставя пред Република Северна Македония, не само не са били представяни пред никого, но и нямат никаква връзка с критериите пред всяка една страна кандидат за членство в ЕС.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html