5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Омбудсманът: Необходими са компенсации за битовите клиенти на природен газ

снимка: БТВ

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до премиера Кирил Петковзаа необходимостта от спешни и адекватни мерки за защита на битовите клиенти на природен газ, съобщават от офиса на общественият защитник.

Причината са множество жалби на граждани заради екстремно високите цени на природния газ, което налага предприемането на стъпки за справедлива компенсация на тези домакинства.

След наложения от Народното събрание мораториум на цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия, очакванията на битовите клиенти на природен газ е също да получат подкрепа от държавата за настъпилото безпрецедентно повишение на цените на синьото гориво, както и подходяща защита срещу нови поскъпвания, каквито са прогнозите на международните газови пазари, отбелязва Ковачева.

 „Понастоящем цените на природния газ за домакинствата са повече от два пъти по-високи в сравнение със същия период на 2020 г. Толкова голямо поскъпване за една година е без аналог за последните десетилетия“, допълва омбудсманът.

Ковачева подчертава, че съгласно действащата нормативна уредба в България, регулираните цени на природния газ са единствените, които се изменят ежемесечно.

Проф. Ковачева настоява изпълнителната власт да оцени по компетентност приложимостта в нашата страна на предложените от Европейската комисия мерки за справяне с нарастващите цени на енергията, посочени в Съобщението до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите.

Според нея принципът за компенсиране на цените за всеки консумиран мегаватчас, приложен от служебното правителство спрямо стопанските клиенти на електрическа енергия, също може да бъде използван като временна мярка по отношение на сметките за природен газ на домакинствата.

 

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html