понеделник, 15 април 2024 г.

Млада художничка изследва светлини и отражения в картини и скулптури

Снимка: Little Bird Place

След реализиране на няколко поредни творчески проекта, Нора Ампова представя изложбата “Пълно вътрешно отражение” през месец декември отново в пространството на галерия Little Bird Place, София. С този проект художничката завършва поредица от няколко живописни серии, реализирани през годината.
Освен произведения в различни медии, Нора Ампова ще представи своя първи каталог, разгръщащ нейното творчество с акцент върху творбите, които създава през 2021 година.

Снимка: Little Bird Place

„Избрах да наименувам последния си творчески цикъл “Пълно вътрешно отражение”, защото заглавието има двусмислен характер и обобщава моите послания и търсения.
В научен смисъл, това е явление в оптиката, отнасящо се за отражението и пречупването на светлината между две среди. Паралелно с това, заглавието е натоварено и с преносен смисъл, който отваря още хоризонти на въображението.
Като художник съм изключително привлечена от процеса на изследване и опознаване на светлината. Имам усещането, че в нея са заложени всички отговори, дори и на въпроси, които нямат конкретен облик.
Материализирах “Пълно вътрешно отражение” в картини и скулптури, в които светлини и отражения разказват истории. В тези истории е спорно кой е главният герой, защото често пъти отразеното е огледало или добавен филтър, в който виждаме себе си в “по-добра” светлина, макар и илюзорна“, споделя Нора Ампова.

Изложбата “Пълно вътрешно отражение” може да бъде видяна до 14 януари 2022.

Източник: Little Bird Place

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html