петък, 29 март 2024 г.

Какво да правите в Сибиу, Трансилвания?

снимки: travelaway

Град на търговци, занаятчии и много култура, Сибиу е малък по размер, но голям по характер. В рамките на красиво запазения му стар град има грандиозни барокови дворци, очарователни площади, облицовани с кафенета, свързани през средновековни тесни проходи, и много уютни ресторанти, които да ви изкушат по пътя.

Преустроен от саксонците през 12-ти век, градът има определено германско-австрийски привкус, с красиви, цветни къщи, разпръснати по калдъръмени улички, нарастващ календар от културни фестивали и може би малко повече спокойствие от всяко друго място в Румъния.

За пътуване назад във времето, разходете се по стръмните средновековни алеи и сводестите стълбища на Долния град, след което оставете елегантните заведения за обяд и кафенета да ви върнат в съвременността. Лятото тук е за спокойно бягство в буколичната трансилванска среда и мързеливи следобеди, отпивайки домашно приготвена лимонада от бъз на тераси, докато мрачните дни е най-добре да прекарате в комфорта на слабо осветена книжарница или разглеждане на градските галерии и музеи.

Без значение какво ви е довело тук на първо място, независимо дали е идиличната средновековна архитектура, цъфтящата кулинарна сцена или бурен фестивал, уверете се, че не пропускате никакви запомнящи се забележителности и спирки с нашето ръководство за най-добрите неща за правене в Сибиу.

Разходете се по улица Cetatii

Наречена най-красивата улица в Сибиу, Strada Cetatii (улицата крепост) е оградена от най-добре запазените средновековни стени на града и три все още стоящи отбранителни кули от 14-ти век: Turnul Archebuzierilor (кула на стрелците), Turnul Olarilor (кула на грънчарите), и Turnul Dulgherilor (Кулата на дърводелците).

Облицована с елегантни къщи в пастелни цветове, това е изключително приятно място за разходка, особено в слънчев есенен следобед, когато листата в съседния парк са се превърнали в калейдоскоп от злато и изгорял портокал. Ако сте гладни, отбийте се в шикозно кафене за успокояваща супа в уютна, изпълнена с антики обстановка.

Посетете Piata Mare

Сгушен в сърцето на стария град, Piata Mare е трудно да се пропусне. Някога място на граждански събирания, публични екзекуции и пазар на зърнени храни, този отворен правоъгълен площад сега кипи от живот ден и нощ: добре облечени възрастни хора на път за църква или пазар, щастливи малки деца, пускащи трохи хляб сред море от гълъби, любопитни туристи на обиколки с екскурзовод и служители в центъра, които искат да си вземат кафе и да хапнат в от едно от многото кафенета и ресторанти около площада.

Оформен от елегантни сгради в стил барок и ар нуво, това е съкровищница от задължителни забележителности и атракции, но също така и прекрасно място за почивка и усещане за местния живот. През декември площадът се превръща в празнична страна на чудесата, когато известният коледен базар в Сибиу поема властта.

Потърсете очите на Сибиу в Piata Mica

 

 

Големият площад (Piata Mare) може да е сърцето на Сибиу, но Малкият площад (Piata Mica) е неговата душа. Като бивш търговски център на града, районът представлява очарователна смесица от цветни сгради от 15-ти век, покрити със страховити прозорци с форма на клепач.

Наричани „очите на Сибиу“, тези особени архитектурни елементи, вградени в покривите, действат като вентилационни системи за таваните на къщите, въпреки че много местни жители ще ви кажат, че истинската им цел е била да им дадат усещане, че винаги са били под наблюдение по време на комунистическия режим.

Като оставим настрана конспирациите, историческите сгради на Малкия площад, с техните типични сводести лоджии, осигуряват причудлив фон за разглеждане на сладки занаятчийски бутици, спокойна разходка или наслада на храна на открито на една от уютните тераси на кафенета наоколо. Също така тук ще намерите една от най-емблематичните забележителности на Сибиу, Моста на лъжите.

Посетете най-стария музей в Югоизточна Европа

Открит за обществеността през 1817 г., Националният музей Брукентал в Сибиу е една от най-старите художествени галерии в света. Състои се от шест различни музея, разположени в целия град, всеки със своя специалност и културна програма.

Най-известният вероятно е клонът на Художествените галерии, който се помещава в двореца Брукентал от 18-ти век, бившата резиденция на барона, от западната страна на Пиата Маре. В допълнение към забележителна колекция от произведения на изкуството, принадлежащи към основните европейски школи по живопис, музеят включва и произведения на религиозното трансилванско изкуство, уникална готическа изложба и прекрасна колекция от приемни, украсени с разкошни виенски полилеи, сложна дървена дограма и магии ориенталско декоративно изкуство.

Докато сте тук, не пропускайте библиотеката Брукентал в задния вътрешен двор на двореца, която е дом на зашеметяващите 280 000 тома, включително Инкунабула, редки румънски и европейски книги, както и забележителна колекция от ръкописи, включваща Брукентал Бревиар и Вигилиале върху пергамент от 1507 г.

Загубете се в Долния град

Свързан с Горния град чрез стръмни калдъръмени алеи и тайни средновековни стълби, Долният град е може би най-характерната част от историческия център на Сибиу. Въпреки че не е толкова популярен сред посетителите като Горния град, районът е наситен с история и селски чар, със своите причудливи малки площади и цветни стари къщи, някои от които са великолепно обновени и превърнати в шикозни къщи за гости, изискани ресторанти или занаятчийски бутици .

През нощта златният блясък на уличните лампи добавя към причудливата атмосфера, докато през зимата снежният прах превръща средновековната сцена в гледка, достойна за коледна картичка.

Полюбувайте се на глинения замък

Разположен в подножието на Карпатите, на около 30 км извън града, Глинения замък на Долината на феите е чудесна еднодневна екскурзия от Сибиу. Създадена през 2004 г. от двойка в Букурещ, въображаемата структура със своите сводести входове и фантастични дървени покриви, които сякаш се разтопяват като фунийка сладолед в горещ летен ден, изглежда направо от книга с истории.

Замъкът, който е изцяло построен от естествени, органични материали като глина, слама, пясък и дърво, е трябвало да бъде хотел, но засега служи само като туристическа атракция, където посетители от цяла Румъния и извън нея се стичат, за да се чудят на фантастичната архитектура и да се насладите на изключителната природна красота на района. Има и приятен магазин за сувенири, детска зона и открита тераса, където се сервира традиционна румънска храна, приготвена с внимателно подбрани органични съставки.

Посетете музея ASTRA

Музей на открито с площ от 96 хектара, разположен в покрайнините на Сибиу, ASTRA предоставя поглед върху селската Румъния от миналото. Почти 10 км алеи се крият през долини и хълмове, осеяни с традиционни къщи, принадлежащи към различни румънски провинции и архитектурни стилове, включително вятърни мелници, традиционни домове на рибарите от делтата на Дунав и типични къщи, където са живели лозари или богати овчари.

Зашеметяващият етнографски ансамбъл включва над 400 имота, битови пристройки и технически инсталации, както и две изкуствени езера, където посетителите могат да наемат лодки, за да се разхождат из спокойните води. Тук през цялата година се организират различни семинари, панаири на храни и концерти, особено през уикендите и официалните празници.

 

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html