петък, 26 април 2024 г.

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

снимка: 24 часа

Депутатите намалиха зимната си ваканция, която по правилник е от 22 декември до 10 януари. Последното заседание на парламента за 2021 г. ще е на 23 декември, а депутатите се връщат обратно на работа на 3 януари.

За тази идея гласуваха 181 „за“, 20 „против“, а 11 се въздържаха. Тя бе по предложение на „Продължаваме промяната“. Отхвърлено бе второто предложение на „Има такъв народ“, което предвиждаше депутатите да работят и между празниците.

Срещу намаляването на ваканцията се обявиха от ГЕРБ и дори се заформи спор между ИТН и партията на Борисов.

Пръв срещу предложенията заговори Любен Дилов. Той обясни, че премахването на ваканцията е срещу религиозните общности.

„Струва ми се, че искате само да родите една новина: „Ето ще работим като всички останали.“ Като дойдем да анализираме как сме прекарали Коледа и след това да анализираме как ще прекараме Нова година“, каза Тома Биков.

„Имаме сумати работи за вършене и трябва да работим с другите хора. Вие не сте богове, пичове“, отсече председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Той се обърна и към Любен Дилов, като заяви, че „религиозните в залата се опитват да реализират религиозните си обрязаности гмуркайки се по света.“ „Винаги е било трогателно гнусно как парламентът си прави дълги ваканции, а хората работят“, каза още той и заговори за зеления сертиификат, който се превърна във вечна тема за 47-ия парламент. 75% от хората нямали такъв и било редно депутатите да се приобщят към голямата група от народа.

„Има много работа, но няма да я вършим в кулоарите и да си водим безсмислени дебати. Аз не се чувствам пич. Принизяването на тази институция е изключително обидно. Не знам защо си го причиняваме. Народният представител няма право да ползва отпуск. Когато човек се опитва да демонстрира работа от сутрин до вечер, той не е продуктивен“, отвърна зам.-председателката на НС Росица Кирова от ГЕРБ на Йорданов.

Председателят на ПГ на ИТН продължи размяната на реплики, като посочи, че винаги е работил в частния сектор и в последните 4 години не ходил на море и на ваканция. „Предлагам да се погледнете в огледалото, да се види, че не сте превилигировани и който иска ваканция, да си ходи вкъщи“, каза Тошко Йорданов.

От БСП единствено поискаха да се прекрати дебата, защото от опозицията умишлено бавили гласуването. „Групата на ГЕРБ се държи като физически трол. Спират работата на парламента целенасочено“, каза Явор Божанков от левицата.

 

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html