събота, 27 април 2024 г.

Mораториумът върху водата, тока и парното ще е от днес до 31 март

снимка: 24 часа

Мораториумът върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия ще бъде върху нивата на регулирания пазар от днес и ще важи до 31 март, приеха депутатите със 132 гласа „за“, 4 бяха „против“, двама се въздържаха. От ДПС не гласуваха предложението.

Решението ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.

Това уточнение се наложи, след като вчера депутатите приеха да има мораториум върху цените, но без краен срок и със задна дата 1 януари 2021 г., без да се вземе предвид увеличението от юни месец. Предложението бе подкрепено от всички с изключение на ДПС. Решението шокира бизнеса, производителите и търговците в енергетиката. То се оказа изненада и за Министерския съвет, който поиска то да бъде изменено днес и да бъде записано, че влиза в сила от 16 ноември и ще продължи до 31 март

Днес в пленарната зала депутатите се скараха дали до объркването е довела ГЕРБ, която го предложи. Бившите управляващи пък обявиха, че това поискали БСП пред медиите преди заседанието на парламента вчера и затова те просто го предложили. ДПС поискаха мораториума да отпадне изобщо, защото такива се налагат само в „банановите републики“.

Отбор „А“ предлага план „Б“, коментира шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя поиска текстът на мораториума да се запази и така на практика да влиза с цените от 1 януари, както се прие вчера. Този път обаче предложението не получи подкрепата на депутатите в зала.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html