петък, 26 април 2024 г.

Поглед от вътре в най-зашеметяващите катедрали в Европа – част 2

снимки: travelaway

Всички изградени от непреклонното желание да докажат степента на своята преданост, основополагащите катедрали в Европа, въпреки че се различават по стил, възраст и размер, всички са проектирани да постигнат една и съща цел. Въпреки че през годините те са изпълнявали много функции – седалище на епископи, домове за поклонение, центрове за обучение – в наши дни те служат като връзка с нашето колективно минало, независимо дали споделяме една и съща вяра или не.

Една от основните функции на религиозни центрове като тези е да съхраняват изкуството и архитектурата за бъдещите поколения. В много от тези институции можете да намерите някои от най-великолепните произведения на изкуството от най-известните европейски художници. И като вземете предвид, че те се помещават в някои от най-революционните сгради, които хората досега са създавали, изглежда все по-необходимо да отделите време за посещение на възможно най-много.

От Англия до Балканите, ето поглед към някои от най-зрелищните катедрали в Европа.

Миланската катедрала, Италия

Централната катедрала на Милано е толкова голяма, толкова сложна и богато украсена, че е отнели близо шест века, за да бъде завършена, като последните етапи на строителството най-накрая приключват през 1965 г.

Дуомо ди Милано е най-голямата църква в Италия, тъй като базиликата Свети Петър се намира в суверенната нация Ватикана. Вътре може да се похвали с това, което е може би най-добрият пример за готически сводест таван, който съществува в света, като всичко това контрастира от мраморен под, инкрустиран с множество фолиа.

Въпреки че е дом на много важни произведения на италианското изкуство, най-впечатляващата е мраморната скулптура на Свети Вартоломей, издълбана от ученик на самия Леонардо. Статуята на светеца одран жив от римляните, осигурявайки по този начин своето място в християнското мъченичество, показва всичките му сухожилия и мускули оголени и драпирани в собствената му кожа.

Света София, Истанбул, Турция

Първоначално построена по време на управлението на Константин под егидата на Свещената Римска империя, Света София е била преосветявана няколко пъти през годините като дом на исляма, християнството и дори като светски музей, собственост на правителството на Турция.

Така е останало до съвсем скоро, когато през 2020 г. е възстановена като джамия, многобройните й християнски стенописи и картини са премахнати или заковани с дъски при новия режим, в очакване на решение за евентуалната им съдба.

Въпреки промяната на пейзажа, не бива да отхвърляте посещението, тъй като стоенето вътре под нейния купол (първият по рода си в света) все още оставя посетителите в страхопочитание и до днес, въпреки че е построен преди повече от 1400 години.

Катедралата на Флоренция, Италия

Построена по време на Медичите, Duomo di Firenze, както обикновено се нарича в Италия, е чудо на готическата архитектура. Катедралата е покрита с купола на Брунелески, емблематичен за силуета на Флорентина и все още най-големият зидаен купол в света.

Създаден специално да придаде усещането за величие на посетителите, гледката към вътрешността на купола е особено поразителна. Интериорът е покрит със стенописи, създадени от Джорджо Вазари и Федерико Зукари, чиято реставрация най-накрая беше завършена през 90-те години.

Йоркския храм, Англия

Проектирана да бъде най-голямата катедрала в региона, Йорк Минстър (Катедралата и митрополитическата църква на Свети Петър в Йорк) отнема близо 250 години за да бъде завършена. Преживяла е четири големи пожара и няколко войни, включително Втората световна война, когато 80 витражни прозорци са временно премахнати и съхранявани, за да ги предпазят от въздушни нападения.

Въпреки че е дом на няколко свода, вероятно най-впечатляващото пространство е Капитулът, чийто куполен таван е внимателно боядисан и заобиколен от някои от най-добрите витражи на катедралата. Около пространството са 44 големи места, предназначени за членовете на монашеския капитул на катедралата.

Катедралата Свети Стефан, Виена, Австрия

Катедралата Св. Стефан (Stephansdom) е основна забележителност за Австрия. Нейният донякъде подобен на лабиринт дизайн включва седем отделни параклиса, както и мазе с катакомби, прилежащи към херцогската крипта.

Вероятно най-голямата забележителност е богато украсеният каменен амвон, който носи множество образи, ценни за християнския свят. Сред другите невероятни произведения на изкуството, поместени тук, е скорошно откритата картина под слоеве мръсотия в стая, която сега е магазинът за подаръци.

Катедралата на Дева Мария, Антверпен, Белгия

Тя има най-високата камбанария в Белгия и е най-голямата готическа сграда в холандскоговорящия свят, но интересното е, че много от готическите компоненти, които виждате, украсяващи катедралата на Дева Мария (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal), всъщност са допълнения от 1800-те.

Тя е преживяла много промени в режима, войни, пожари и многобройни кражби, но въпреки историческото си минало, нейният светъл и обемен кораб привлича католически поклонници от цял свят от стотици години. Тук се съхраняват и няколко важни произведения на Питър Пол Рубенс, две от които са откраднати от Наполеон, но по-късно са върнати в катедралата.

Ко-катедралата Свети Йоан, Валета, Малта

Отвън тя не изглежда много по-различна от която и да е друга малка базилика, но посетителите на ко-катедралата Св. Йоан (Kon-Katidral ta’ San Ġwann) са винаги очаровани от нея.

След като влезете вътре, веднага ще забележите колко упорито са се борили архитектите, за да я направят равна на една от големите катедрали на континентална Европа, а също така можете да видите ясното влияние на няколко континентални стила на дизайн. Гледката нагоре от главния кораб може да бъде главозамайващо поразителна, но под краката се крие изненада. Близо 400 надгробни плочи са инкрустирани в сложния мраморен под, обозначаващи местата за покой на много видни европейски рицари.

Катедралата в Пиза, Италия

Точно в непосредствена близост до емблематичната наклонена кула, катедралата в Пиза (Duomo di Pisa) всъщност е много по-впечатляваща, отколкото липсата й на слава би предполагала.

Изградена от същия бляскаво-бял мрамор като съседа си, тя представя типичния пример за романски стил в Пизан – хипер-локален стил на италианската архитектура. Може би най-впечатляващото тук е позлатеният касетен таван, който блести ярко над централната шир, контрастиращ добре на фона на редуващите се черни и бели мраморни интериорни акценти.

Катедралата в Джаково, Хърватия

Най-големият пример за хърватски възрожденски архитектурен стил, Джаковската катедрала (Katedrala Bazilika Svetog Petra) е строена в продължение на 4 години в края на 19-ти век, но са били необходими допълнителни 12, за да завършат интериора.

Вътрешното небце е преобладаващо кобалтово синьо и златисто, въпреки че ще откриете нотки на пъстър вносен мрамор и богато украсени прозорци, които сякаш улавят светлината във всички посоки. Предполага се, че след като влиза вътре за първи път, папа Йоан XXIII я нарича „най-красивата катедрала между Венеция и Истанбул“.

Източник: travelaway

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html