19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

„Колесницата и траките“ – нова изложба на археологическия музей в Пловдив

Снимка: Regional Archaeological Museum – Plovdiv

Новата временна изложба на Регионален археологически музей – Пловдив, посветена на колесницата и мястото, което тя заема в света на траките, ще може да се види от гражданите и гостите на град Пловдив до 30-ти септември 2022 г.

Изобретяването на колелото през IV хилядолетие пр. Хр. променя драстично света на древните хора. Благодарение на него се създават първите превозни средства, които през цялото си съществуване и до днес са неотменима част от живота на хората.

Освен с особеностите на различните типове колесници, посетителите на изложбата ще имат възможност да се запознаят и с много други интересни подробности, свързани с историята и символиката на превозните средства през Античността. Ще научат и за един интересен ритуал от периода I–III в., благодарение на който разполагаме с най-много данни за външния вид и предназначение на колесниците, използвани от траките.

Снимка: Regional Archaeological Museum – Plovdiv

Част от изложбата е първата възстановка на тракийска колесница, направена в България. Тя е била изложена в старата експозиция на музея преди 20 години и сега ще може да бъде видяна отново от посетителите.

Акцентът във временната изложба „Колесницата и траките“ на РАМ – Пловдив е един комплект бронзови апликации, част от коша на транспортна четириколка. Те са една от многобройните жертви на иманярски групировки, но благодарение на усилията на служителите на МВР са спасени и предадени в музея. Предметите са представени в единствената по рода си витрина-сейф, специално изработена през 1950 година за съхранението и експонирането на Панагюрското златно съкровище.

Източник: Culture in Plovdiv

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html