събота, 20 април 2024 г.

Иван Хиновски: Мораториумът заплашва средствата по Плана за възстановяване

снимка: БНТ

„Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор“. Това каза Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

„Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай – дори наказателна процедура“, каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Хиновски прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и „Булгаргаз“, твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

„Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд „Сигурност“ в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят – АЕЦ „Козлудуй“, НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ“, поясни Хиновски.

Според него след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на „Има такъв народ“ ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

„С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата“, каза още Хиновски.

 

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html