15.5 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Гешев с букет за Йорданова, тя му поиска оставката

кадър: Нова

Главният прокурор Иван Гешев посрещна с букет новия правосъден министър Надежда Йорданова. Двамата се срещнаха преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

„Честит мандат! Пожелавам Ви здраве! Успех и съвместна работа със съдебната власт”, каза обвинител номер 1, поднасяйки букет на министъра.

„Аз Ви пожелавам да си носите отговорността винаги, когато трябва. И Дай Боже, да можем да обсъдим условията за Вашата оставка”, отвърна Йорданова.

„Не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси, които са в интерес на българските граждани. Този се съмнявам, че е интересен. Приятен ден!”, отговори Гешев.

„Хората са с обратното становище”, посочи правосъдният министър. „Олигарсите навярно”, посочи Гешев.

Правосъдният министър коментира вчерашното решение на прокурорската колегия на ВСС, която върна предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев.

„Очаквам да бъде оповестена стенограмата от заседанието на прокуроската колегия и да получим и официалното уведомление за това какво точно е решението и какви са аргументите на колегите. Въз основа на това ще вземем нашето становище и ще реагираме“, заяви Йорданова.

Тя добави, че министърът на правосъдието няма да отстъпи назад и встрани и да се откаже да се носи отговорност винаги, когато е налице такава.

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев предложи да се провери работата на Гешев, заради отказа на прокуратурата да предостави поисканата от Министерството на правосъдието информация за случайното разпределение на делата. Мотивът на кадровиците е че не те, като прокурорска колегия, а Пленумът на ВСС, в който влиза и съдийската колегия, избира главен прокурор. Затова и искането трябва да се конкретизира.

„Това е странно решение за това как се предвижда една преписка. Законът предвижда в тези случаи, че този, който не е компетентен да разгледа случая, да го препрати към компетентния орган. Това е поредният случай на колеги от ВСС, които считат, че са некомпетентни да разгледат определен въпрос, но същевременно го обсъждат. Надявам се тези странни практики да бъдат преустановени“, добави тя.

Източник: Нова

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html