четвъртък, 28 март 2024 г.

Честват 35 години от създаването на Дуйчев център с изложба

Снимка: Държавен културен институт към Министъра на външните работи

В галерия „Мисията“, на 21 декември от 18 часа ще бъде открита гостуваща живописна колекция със заглавие „Сто години българска живопис“ (1920-2021 г.). Поводът за изложбата е честване на юбилей – 35 години от създаването на Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Произведенията са от фонда на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и Център за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изложбата, курирана от проф. Аксиния Джурова, представя творби на български художници, създадени в рамките на почти едно столетие. Целта на тази малка, но представителна сбирка от маслена живопис е да илюстрира приемствеността между няколко генерации художници, посветили свои произведения както на православната ни култура така и на различни аспекти на българската духовност – азбука, книжовност. Те разкриват профила на звеното, видян през очите на едни от най-изтъкнатите български живописци. Същевременно част от творбите разкриват търсенията на модерния човек, опитите му да прехвърли мостове между минало и настояще.
Показаните 17 творби са част от колекциите на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“, формирани от даренията на художниците при откриването на Центъра, за неговата 10-та, 20-та и 25-та годишнина. Днес колекциите наброяват над 200 творби от над 100 творци. Въпреки ограничения брой произведения, включени в изложбата, на публиката се предлага широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство за период от сто години. Отразена е динамиката на художествения живот особено през последните десетилетия на ХХ в., а чрез портретите от началото на ХХ в. се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

Изложбата е резултат от дългогодишното ползотворно сътрудничество между Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Държавния културен институт към МВнР в рамките на което бяха изготвени 6 постерни изложби, предоставени на българските мисии по цял свят.

Източник: Държавен културен институт към Министъра на външните работи

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html