събота, 20 април 2024 г.

Поглед от вътре в най-зашеметяващите катедрали в Европа – част 1

снимки: travelaway

Всички изградени от непреклонното желание да докажат степента на своята преданост, основополагащите катедрали в Европа, въпреки че се различават по стил, възраст и размер, всички са проектирани да постигнат една и съща цел. Въпреки че през годините те са изпълнявали много функции – седалище на епископи, домове за поклонение, центрове за обучение – в наши дни те служат като връзка с нашето колективно минало, независимо дали споделяме една и съща вяра или не.

Една от основните функции на религиозни центрове като тези е да съхраняват изкуството и архитектурата за бъдещите поколения. В много от тези институции можете да намерите някои от най-великолепните произведения на изкуството от най-известните европейски художници. И като вземете предвид, че те се помещават в някои от най-революционните сгради, които хората досега са създавали, изглежда все по-необходимо да отделите време за посещение на възможно най-много.

От Англия до Балканите, ето поглед към някои от най-зрелищните катедрали в Европа.

Берлинската катедрала, Германия

Най-голямата протестантска църква в Германия, Берлинската катедрала (Berliner Dom), едва е оцеляла от историческото си минало.

Била е бомбардирана и опожарена по време на Втората световна война и докато екстериорът все още страда от тези щети (в момента се събират средства за ремонт), вътрешността е напълно възстановена между 1975 и 2002 г. Това е направило централния кораб, който лежи под централния купол, още по-царствен, отколкото преди. Полирани мраморни стълбове насочват окото ви към интериора на купола, където стратегически разположените прозорци осветяват сложните позлатени и фрески.

Храм Александър Невски, София, България

Символ на София, катедралата Александър Невски (Свети Александър Невски) е неовизантийски шедьовър в столицата. Построен в чест на българската победа над Османската империя в края на 19-ти век, той е кръстен на руски княз от 13-ти век, превърнал се в светец, в знак на признателност за помощта на Русия по време на войната.

Когато влезете вътре, ще откриете, че е пълно с архитектурни елементи от цял свят, включително италиански мрамор, бразилски оникс и индийски алабастър. В сутерена има малък музей с една от най-големите колекции от византийско изкуство – реликви и икони в Европа, но бижуто на катедралата може да бъде нейната колекция от невероятно сложни венециански мозайки.

Патриаршеската катедрала базилика Свети Марк, Венеция, Италия

Отстрани на известния площад Сан Марко, базиликата Сан Марко (Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco) стои като символ на Венеция. Преминал е през много итерации, най-ранните от които датират от 1-ви век, въпреки че сградата, която познаваме днес, започва да се оформя повече от хилядолетие по-късно.

За разлика от много други италиански църкви, Сан Марко никога не е направила преход от декориране с мозайки към стенописи до голяма степен, защото плочките, използвани за изработката им, са венециански специалитет. В комбинация с масивния централен купол, резултатът е завладяващо свидетелство за продължаващото място на Венеция в Католическата църква. Позорно, той също е дом на редица произведения, ограбени от други религиозни обекти в цяла Европа, включително предмети от Света София в съвременен Истанбул.

Катедралата Санта Мария, Майорка, Испания

Отличен пример за каталунски готически стил, катедралата на Палма, или просто Ла Сеу, както я наричат местните, е построена на мястото на джамия, съществувала някога по време на мавританската окупация на Майорка.

Дом на над 60 отделни витражи, Катедралата-базилика де Санта Мария де Майорка получи прозвището „Катедралата на светлината“ благодарение на централния розов прозорец над наоса, който хвърля лъчи от многоцветна светлина в главната зала сутрин.

Залцбургската катедрала, Австрия

След като е построена, разрушена, съборена, реконструирана и възстановена много пъти в продължение на почти две хилядолетия, сегашната итерация на Залцбургската катедрала (Salzburger Dom) датира от строителен проект от края на 12 век.

Неговият ярко-бял мраморен интериор осигурява идеалния фон за няколко фрески от италианските художници Донато Маскани и Игнацио Солари – на особено внимание са тези вътре в купола, които изобразяват няколко сцени от Стария завет. Тук ще намерите и шрифта от 14-ти век, в който самият Моцарт е кръстен през 1758 г.

Катедралата Свети Василий, Москва, Русия

Въпреки че сегашният й статут в руското православие е донякъде мъглив, тъй като е конфискувана съгласно устава за атеизма на СССР през 1928 г., катедралата „Свети Василий“ (Собор Василия Блазеног) отново е домакин на седмична религиозна служба, възстановена през 1997г.

Докато перфектният й вид е символ на Русия като нация, посетителите ще забележат, че интериорният дизайн отразява калейдоскопичните, живи цветове на емблематичния й екстериор. Това е свидетелство за московската тухлена зидария – по време на построяването на катедралата техниката е толкова възхвалена, че строителите оставят тухлата открита, където е възможно, и дори стигат до там, да боядисват масивен камък, за да наподобява истинска тухла, на местата, където се изисква здрава плоча, за да издържи тежестта на 9-те купола.

Катедралата на Светия кръст и Света Евлалия, Барселона, Испания

Въпреки че понякога се пренебрегва от туристите, които предпочитат вместо това да посетят Саграда Фамилия на Гауди, катедралата в Барселона (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia) е невероятно важна и представителна част от хибридната готико-барокова архитектура.

Докато ще намерите над сто паметници и параклиси, посветени на светци, много посетители се отправят направо към покрива, от който се открива 360-градусова гледка към Барселона. Друг акцент е красивият готически двор, където се отглеждат 13 бели гъски. Числото представя възрастта, на която е била съименничката на катедралата – Евлалия, загинала като мъченик за вярата, като тялото й все още е погребано пред главния олтар на катедралата.

Кьолнската катедрала, Германия

Най-посещаваната забележителност в цяла Германия, Кьолнската катедрала (Kölner Dom) е домакин на над шест милиона посетители годишно. В нейната пещерна вътрешност се намират много съкровища, включително невероятно богато украсен позлатен саркофаг, наречен Светилището на тримата крале, за който се твърди, че съдържа останките на библейските влъхви или казано разговорно тримата мъдреци. Тук се помещават също Геро-Кройц, огромно дървено разпятие, украсено в злато, и Мадоната Майланд, изобразяваща Дева Мария и младенеца Исус.

Катедралата Свети Вит, Прага, Чехия

Споделяйки територията на Пражкия замък, катедралата Свети Вит (Metropolitní Katedrála Svatého Víta) бива строена близо 600 години. Катедралата е известна с няколкото си впечатляващи стъклописи, всички представящи различни художници от различни времеви периоди по време на изграждането й. От тях може би най-забележителният е в Архиепископския параклис, създаден от чешкия майстор на арт деко, Алфонс Мюха. Въпреки че около тях има няколко други малки сцени, централният портрет е на патрона св. Вацлав с баба му св. Людмила.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html