5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Официално: Без бокс и щанги на олимпиадата в Лос Анджелис 2028

Снимки: БОК
Международният олимпийски комитет взе решение да извади три от основните спортове от Игрите през 2028 година, които ще се проведат в Лос Анджелис. Това обяви президентът на централата Томас Бах. Аут от Олимпиадата са вдигането на тежести, боксът и модерният петобой. На тяхно място пък влизат скейтборд, сърф и спортно катерене, предава БНР.
Решението за изваждането на три от основните спортове на олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК, което се проведе в последните три дни.
„Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах.
Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от 1896-а, докато боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година. Боксът е бил основна дисциплина в древните олимпиади, сочи историческата справка.
И трите отпаднали спорта ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло, които могат да бъдат еднократни допълнения към Игрите.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html