четвъртък, 28 март 2024 г.

Карлсен иска мач с 18-годишен феномен за шахматната корона

Снимка:chess-boom.online
Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен намекна, че може да не защитава за пети път титлата си, освен ако негов опонент не се окаже роденият в Иран и състезаващ се за Франция 18-годишен феномен Алиреза Фируджа.
Карлсен говори в подкаста на своя добър приятел Барстад и разказа за мача си с руснака Ян Непомнящи, както и за бъдещите си планове и цели. На 10 декември 31-годишният норвежец спечели за пети пореден път световната титла, като надигра Непомнящи с разгромната разлика от 7,5:3,5 т.
„Тези, които очакват да ме видят отново да играя за световната титла следващия път, може да останат разочаровани“, каза Карлсен. „Искам да уточня, че смятам да продължа да играя шах. Ще продължа, защото шахът ми носи радост. Още по време на мача с Непомнящи почнах да мисля за световното първенство по блиц и ускорен шахмат по Коледа“, обясни норвежецът.
През миналата година Фируджа се появи на голямата шахматна карта, а наскоро стана най-младият играч, който преминава границата от 2800 ЕЛО точки, като стори това на 18 години и 5 месеца, чупейки рекорда на Карлсен.
Според норвежеца това е единственият опонент, който е достоен да оспорва титлата му. „Това, което се случи на Гран при турнира в Рига и фактът, че Алиреза Фируджа го спечели и се класира за Турнира на претендентите, ми дава увереност, че следващият ми мач може да бъде срещу него. Това ще бъде отлична мотивация за мен, но и ме мотивира за сегашния мач с Непомнящи“, коментира шампионът.
„Смятам, че този мач за титлата трябва да бъде последен за мен. Ако някой различен от Алиреза спечели Турнира на претендентите, вероятно няма да се явя на мач срещу него. Искам да кажа, че съм щастлив и че има други неща, върху които искам да се фокусирам, като това да премина границата от 2900 ЕЛО точки.
В момента Карлсен има ЕЛО от 2865 точки, като официалният му рекорд от 2014 и 2019 г. бе 2882, а неофициалния – 2889. Според световния шампион постигането на 2900 ЕЛО е напълно реалистична цел. За сравнение Фируджа, който е втори в ранглистата на ФИДЕ, е с ЕЛО от 2805.
За момента има шестима сигурни участници в Турнира на претендентите, който вероятно ще се проведе през лятото на следващата година. Това са Фируджа, Непомнящи, полякът Ян-Кжищоф Дуда, руснакът Сергей Карякин, американецът Фабиано Каруана и азерът Теймур Раджабов. Останалите двама участници ще бъдат излъчени с турнири през пролетта. Възможната най-ранна дата за нов мач за световната титла е в началото на 2023 г.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html