четвъртък, 28 март 2024 г.

Иван Гешев: Няма да допусна натиск върху магистрати

Снимка: БГНЕС

Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността, заяви главният прокурор Иван Гешев, след като присъства на представянето на изследване „Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията“, изготвено от Центъра за изследване на демокрацията.

Във връзка с поисканата му оставка от новоизбрания правосъден министър Надежда Йорданова той коментира, че ако тя му посочи конкретни причини, заради които да напусне поста, той ще ги обсъди и ще си каже мнението. Иван Гешев добави, че досега има само политически изявления, без конкретни примери защо той да си подаде оставката.

По повод изказаното от Йорданова намерение да поиска програмен бюджет за прокуратурата, главният прокурор каза, че се надява това да не е опит за натиск върху съдебната система. По думите му такова нещо би противоречало на основни европейски принципи.

Попитан дали може президентът да бъде мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не е получил отговор. И уточни, че персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми с престъпността и нейното повишение.

„Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока“, допълни Гешев.

По-рано от МВР съобщиха, че ръководители на Националната полиция са били разследвани от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, като организирана престъпна група през периода 2018 – 2020 г. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство през януари тази година. В момента Вътрешна сигурност обжалва това решение. Главният прокурор Иван Гешев обясни, че не е запознат с конкретния казус.

„Главният прокурор е административен ръководител на административните ръководители. Всеки прокурор взима решенията си на базата на вътрешното си убеждение и доказателствата или данните по една преписка или досъдебно производство. Аз заставам зад всеки магистрат, който съвестно си върши работата и няма да допусна натиск – какъвто се случва върху конкретни магистрати, включително конкретни магистрати и конкретни случаи да бъдат използвани с политически цели. Прокуратурата ще защити всеки магистрат, включително и пред европейските институции – каквито действия вече сме предприели – от натиска, който им се оказва“, коментира Гешев.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html