петък, 26 април 2024 г.

Депутатите ще прегласуват мораториума за цената на тока, не били разбрали

Снимка: Цветелина Белутова, Капитал

На заседанието на Народното събраните утре (16 декември) депутатите ще гласуват наново решението си от днес за мораториум върху цената на тока, като новата концепция е електричеството от 1 януари за битовите потребители да бъде на сегашните цени и да важи до края на март.

Това реши на извънредно първо заседание временната комисия за енергийната криза, след като по-рано с гласовете на всички освен ДПС бе прието предложението на ГЕРБ-СДС от началото на годината цената на тока да се върне към нивата от януари 2021 г.

След заседанието на временната комисия на въпрос на „Дневник“ защо се е наложило темата да бъде отново обсъждана, вместо по-рано в пленарна зала да бъде отхвърлена идеята на ГЕРБ-СДС, Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ отговори: „В залата не стана ясно кой точно регулаторен период се предлага – дали януари, дали юни“. Допълни, че Десислава Атанасова от партията на Бойко Борисов само е изчела предложението, като то не е било представено писмено на депутатите, за да се запознаят с него“.

По думите на Рибарски, който е и председател на временната комисия за енергийната криза, мораториумът е крайна мярка, която ще действа за най-много три месеца, а дотогава депутатите трябва да сменят настоящия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), чийто мандат е изтекъл.

По-рано в сряда Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ заяви, че заради изтеклия мандат на някои от членовете на комисията и нейният председател органът е нелегитимен. Внасянето на предложението ѝ за увеличаване на цената на тока от 1 януари в първия ден на новото правителство Гюров определи като „политическа акция“.

Източник: Дневник

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html