20.2 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Депутатите обсъждат създаването на комисия за справяне с енергийната криза

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще обсъди създаването на временна комисия за справяне с енергийната криза. Предложението е внесено от парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Дебатите ще се проведат в рамките на днешното пленарно заседание.

11 нови депутати положиха клетва в началото на днешното заседание. Те заемат местата на избраните за премиер, вицепремиер и министри в новия кабинет.

На мястото на Кирил Петков идва Венцислава Любенова, Александра Корчева заема мястото на Калина Константинова. Още четирима депутати от коалицията влизат в парламента – Ивайло Стайков на мястото на Асен Василев, Младен Запрянов на мястото на Атанас Атанасов, Илин Димитров на мястото на Даниел Лорер, а Калин Иванов замества Николай Събев.

Депутати стават и Венцислав Петков от „Има такъв народ“ на мястото на Радостин Василев, както и Васил Зашкев от „Демократична България“.

За председател на групата на БСП на мястото на Корнелия Нинова е избран Георги Свиленски. Заместникът Ивайло Иванов е освободен и на негово място е избран Иван Ченчев.

В дневния ред беше заложено и създаване на Временна комисия по въпросите на енергийната сигурност.

Предложението доведе до остра реакция от страна на ГЕРБ. Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви:

„Енергийна криза има тогава, когато има проблем с доставките на енергийни ресурси. Няма информация да има проблем с доставката на електрическа енергия или доставката на природен газ. За каква енергийна криза говорим? Ако говорим за цените на енергийните ресурси, това е съвсем друг въпрос и в България все още има независими органи, които работят и които се произнасят по тази тема. Няма как българският парламент да изземва функциите на КЕВР“.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира:

„А защо не направим временна комисия за Covid кризата и зеления сертификат, тъй като това е по-важно и спасява човешки животи“.

Председателят на НС Никола Минчев му отговори: „Депозирайте проект на решение за създаване на временна комисия.“

„Проектът на решение е внесен, вие не внасяте разглеждането на това“, репликира Ангелов.

„И той чака комисии“, отговори му Минчев.

Новата временна комисия ще работи един месец – в нея ще влязат 14 депутати – по двама от всяка парламентарна група.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html