вторник, 23 април 2024 г.

Антъни Иванов открива третото си световно с 200 м бътерфлай

Снимка: timeoutabudhabi.com

Антъни Иванов е най-опитният ни плувец на световното първенство на 25-метров басейн, а това в Абу Даби ще е третото му. На предния шампионат в Ханджоу (Кит) през 2018 г. стана осми и сега очаквано ще гони финал в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай.

Иванов направи на 17 години дебюта си на такъв форум в канадския град Уиндзор през 2016-а, завършвайки 15-и на 200 м бътерфлай с национален рекорд.

Студентът във „Вирджиния Тех“ и състезател на варненския ПСК „Черно море“ ще плува 200 м бътерфлай още в откриващия ден утре на първенството в Абу Даби, което ще се състои от 16 до 21 декември. Финалът е същия ден – 16 декември.

„Подготовката ми мина нормално, според очакванията. Басейнът е супер, малко по-плитък е от нормалните три метра. Ще участвам на трите бътерфлая – 50, 100 и 200 м, както и на щафетите 4 по 200 м св. стил и 4 по 100 м смесена. Предизвикателството за следващата година е световното първенство на голям басейн в краят на май месец. Надявам се подготовката да премине добре. Има време до тогава“, сподели Иванов пред BGswim.com.

Информацията за заявените му дисциплини означава, че треньорският щаб е подал заявка за още една щафета – смесената. Треньори са генералния мениджър на националните отбори Кристиян Минковски и Николай Вакареев.

Иванов изрази съжаление, че личният му наставник Серхио Лопес няма да успее да дойде на шампионата, тъй като в момента е в Сингапур.

Иначе в първия ден на световното първенство ще плуват и осмината ни състезатели.

Програмата открива Йордан Янчев на 400 м св. стил, следва Жанет Ангелова на 200 м св. стил, Антъни Иванов – 200 м бътерфлай, Диана Петкова – 50 м бруст, Калоян Левтеров – 100 м гръб, Любомир Епитропов – 100 м бруст, Габриела Георгиева 100 м гръб и Калоян Братанов – 200 м съчетано.

Осмият от олимпийските игри и двукратен европейски шампион при юношите Йосиф Миладинов пропуска първенството, тъй като не е във форма след прекаран COVID-19 и ангина.

„Целта е да запишем финал, два полуфинала, лични постижения, което ще означава още национални рекорди. Надяваме се да завършим достойно годината, в която българското плуване записа исторически постижения на олимпийски игри и европейски първенства“, заяви Минковски.

Източник: bgswim.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html