четвъртък, 25 април 2024 г.

Хамилтън: Състезанието в Абу Даби беше манипулирано 

Снимка: REUTERS/Bryn Lennon
Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън е на мнение, че последният старт за сезона в Абу Даби е бил манипулиран, за да донесе успех на неговия конкурент за титлата Макс Верстапен. Британецът водеше през цялото състезание, но в последната обиколка бе задминат от нидерландеца, който по този начин спечели първа титла в кариерата си.
Жалбите на „Мерцедес“ срещу решенията на директора на състезанието във връзка с колата за сигурност бяха отхвърлени, но още четири завоя преди края на надпреварата Хамилтън заявява на отбора си по радиото: „Това е манипулация, човече“. От „Мерцедес“ все още обмислят дали да прехвърлят жалбите си на по-горна инстанция, но това надали ще доведе до решение в тяхна полза, тъй като ФИА рядко отменя решения на стюардите.
Самият Хамилтън бе достоен в интервюто си след Гран при на Абу Даби и не пропусна да поздрави Верстапен и „Ред Бул“ за успеха. „Преди всичко, поздравления за Макс и неговия екип. Мисля, че свършихме страхотна работа тази година. Моят екип, всички в завода работиха толкова здраво цяла година, това бе един много труден сезон. Гордея се с тях и съм благодарен, че съм част от това пътешествие с тях“, каза британецът пред Дженсън Бътън.
На друго мнение е бившият еф на Ф1 Бърни Екълстоун. „Това е катастрофа за Формула 1. Спортът страда, защото вече не става дума за чисто състезание, а само за интереса на няколко човека“, каза 91-годишният британец в интервю за вестник „Мюнхнер Меркур”.
„Страхотната надпревара, която показаха Макс Верстапен и Люис Хамилтън, е напълно обезличена. Срамно е. Макс се изправи срещу Люис Хамилтън на толкова крехка възраст“, каза още Екълстоун. Екипът на Мерцедес е опитал да „разконцентрира Макс“ по всички възможни начини, добави бившият шеф във Формула 1. „Можете да говорите и за тормоз“, категоричен е Бърни Екълстоун.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html