петък, 26 април 2024 г.

Издават недовършена от Марин Бодаков книга

В Полски институт в София, на 16 декември от 18:30 часа ще бъде представена книгата на Марин Бодаков „Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”. В събитието ще участват проф. Правда Спасова, Силвия Чолева и Нейко Генчев, а модератор на срещата ще бъде Зорница Христова.

„През септември 2021 г. загубихме скъп приятел, почитател и ценител на полската проза и поезия. Марин Бодаков бе с нас през всичките тези години – като любопитен журналист, задал множество въпроси на литературните гости на института, като критик, представящ увлекателно и с любов новите преводи на най-интересните полски автори, като наш приятел. Остана недовършена книгата, която подготвяхме с общи усилия. Радваме се, че тя с помощта на Нейко Генчев, управител на издателство Фабер, и Силвия Чолева видя бял свят. Тя е нашият начин да отдадем почит към паметта на Марин“, споделят организаторите.

„Полската култура у нас по традиция се цени високо, особено в областта на литературата. Европейският дух, свободата, актуалните теми и съвременната поетика бяха глътка свеж въздух по време на социализма, а и след това. Изборът на Марин Бодаков да направи интервютата с полски интелектуалци, събрани в тази книга, не е плод само на журналистическата му работа във в. „Култура“. Това е осъзнат цивилизационен избор на духовна принадлежност към  богатата полска култура и желание тя да получи широк отзвук. Поети като Ришард Криницки, Ева Липска, Адам Загаевски, писатели като Олга Токарчук, литератори и интелектуалци като Зигмунт Бауман, Анджей Хвалба, Михал Рушинек, Данута Валенса, Анджей Франашек, Ирена Груждинска-Грос, Марек Биенчик, Кристина Стрончек, Марчин Яворски и Войчех Галонска са участниците в този сборник с интервюта с главен герой Марин Бодаков. Защото изборът винаги е личен и задава посока“. Силвия Чолева за „Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”.

Източник: Полски институт в София

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html