19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Борислав Сарафов: Катастрофиралият на АМ „Струма“ автобус е карал с несъобразена скорост

кадър: БНТ

„Разследването за катастрофата на АМ „Струма“ е към финалната си права и очакваме окончателните заключения на назначените експертизи – съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна. Това може би ще стане още преди Коледа“, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Скоростта е била по-скоро несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч. Това означава, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост.

„Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус с по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост“, заяви Сарафов.

Мнението на разследващите е, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка.

Борислав Сарафов е съгласен, че съдебна реформа в страната е необходима, но не по отношение на структурата, а на устройствените правила.

„Те са инструментариумът, с който работим срещу престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година – неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната“, заяви той.

Сарафов обясни, че и преди са прехвърчали искри между МВР и прокуратурата. Категоричен е, че нито обществото, нито институциите печелят от такива конфликти.

„Аз не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство“, каза Сарафов.

Той изрази и своята версия по делото за „Хемус“ – полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той, от своя страна, е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него – на които се предполага, че е давал парите.

Заместник-главният прокурор подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

Източник: БНТ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html