четвъртък, 25 април 2024 г.

Божидар Божанов: Синият талон на колите отпада, без опашки в КАТ за регистрация

снимка: 24 часа

„Синият талон на автомобилите е абсолютно излишен и ще отпадне в максимално кратък срок. Няма да има удостоверения за семейно положение и за наследници в някои случаи. Ще премахнем и печатите на администрацията.“ Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов.

„В момента ние сме куриер на администрацията, носим от едно гише на друго гише удостоверения, това може да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие“, допълни той. „Никой няма да може да ви разходи през целия град и накрая да каже: ама тук има
кръгъл, не плосък печат“, увери Божанов.

„За да се осигури по-бърза регистрация на автомобил пък ще може да се запазва онлайн час за канал. Всичко останало ще може да се плати онлайн – такси, включително екотаксите, за обработка на документи. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР – изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП (Годишен технически преглед) в 7-дневен срок. Така, че да няма опашки в КАТ“, обясни министърът.

„Всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи – след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка“, подчерта той. „В такъв случай няма проблем, ако обаче получите такова съобщение, докато сте си вкъщи, можете веднага да сигнализирате“, обясни Божанов.

„Ще стартираме и електронната идентификация. Имаме обещания в максимално кратки срокове – до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва е-услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон или и на двете места, е технически детайл. От утре започваме да работим и по това“, допълни Божанов.

По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html