19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Бедствено положение в 9 общини заради дъждовете

Снимка: Радостина Чернокова, БНР

До снощи в 9 общини в страната беше обявено бедствено положение заради щетите, нанесени от проливните дъждове и силния вятър през последните два дни.

Засегнати са общини в Смолянско, Благоевград, Симитли, Петрич, Кресна и Гърмен.

Опасните дъждове в Благоевградско скъсаха водопроводи, оставиха десетки населени места без вода и електричество, отнесоха мостове, пътища, подпорни стени и наводниха сгради.

Общините заявиха, че сами няма да се справят. Областният управител на Благоевград Николай Шушков поиска спешни законодателни промени за поддържането на речните корита и дигите, както и осигурено финансиране на областните управи за тези отговорности.

Най-малко седмица ще е нужна, за да бъдат възстановени щетите от проливните валежи в област Кърджали по оценки на местните кметове, които вече подготвят докладни за помощ от държавата.

Най-засегнати от пороя са общините Кирково и Ардино, където бе обявено частично бедствено положение. Заради наводнени помпени станции има и селища без питейна вода.

В Садово, Пловдивско, където дигата на река Чая е пробита на 3 места, започна укрепването й с техника на „Напоителни системи“ и по план се очаква да отнеме два дни.

В Смолянска област обилният снеговалеж продължава. Десетки селища без ток в общините Баните, Мадан, Рудозем, Чепеларе. Към този час няма нови въведени ограничения. В сила остава забраната да движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през всеки проходи, като и движение с вериги за всички МПС по републиканската пътна мрежа.

В град Смолян снежната покрива е около 40 см, а по-високите части – почти двойно.

През цялата нощ екипи на пожарната, пътното и горското са отстранявали паднали дървета от тежкия и мокър сняг по пътищата. В района на Пампорово, Стойките, Ширлока лъка, Фатово, Смилян, Рудозем, Търън, Подвис. Закъсали бусове в района на Пампорово, тръгнали без вериги, са били изтегляни през нощта.

20 машини обработват републиканската пътна мрежа в Хасковска област след падналия снощи сняг. Най-голяма е снежната покривка  по високите места в община Ивайловград – 10 см, Тополовград – 4 см.

Всички пътища са проходими. Няма регистрирани пътни  произшествия в региона. През изминалото денонощие пожарникарите от региона са се отзовали на 1 сигнал за отводняване.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html